5 υπέροχες βιβλιοθήκες που θα σας εμπνεύσουν

5 υπέροχες βιβλιοθήκες που θα σας εμπνεύσουν

März 5, 2020 0 Von admin

Αν η γνώση είναι δύναμη, τότε τα βιβλία είναι καύσιμο και οι βιβλιοθήκες είναι… σταθμοί παραγωγής ενέργειας;! Ακολουθούν πέντε βιβλιοθήκες που προκαλούν δέος που είναι εγγυημένο ότι θα σας φορτίσουν θετικά. Είτε σπουδάζετε στο Ηνωμένο Βασίλειο είτε στις ΗΠΑ, φροντίστε να ανεφοδιαστείτε με καύσιμα σε ένα από αυτά τα τεχνητά θαύματα!

Δημόσια Βιβλιοθήκη Νέας Υόρκης – Νέα Υόρκη

Δημόσια Βιβλιοθήκη Νέας Υόρκης – https://digitalcollections.nypl.org/

Κατασκευασμένο από πάνω από 40.000 τόνους μαρμάρου, το Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης είναι ένα εντυπωσιακό θέαμα. Μάλιστα, όταν άνοιξε το 1911, ήταν το μεγαλύτερο μαρμάρινο κτίριο στον κόσμο.

Και ήταν πραγματικά ένας σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας – έκαιγε 20 τόνους άνθρακα κάθε μέρα για να διασφαλίσει ότι οι επισκέπτες της βιβλιοθήκης παραμένουν ζεστοί ακόμα και τον ψυχρό χειμώνα της Νέας Υόρκης.

Με τα χρόνια η βιβλιοθήκη έχει επιμεληθεί περίπου 53 εκατομμύρια αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων σπάνιων βιβλίων πρώτης έκδοσης, 300 εκατομμυρίων σελίδων ιστορικών εφημερίδων και περίπου 40.000 μενού εστιατορίων που χρονολογούνται από το 1850!

Φωτογραφία του εσωτερικού της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης

Σπουδές στο INTO University Drew ή ΣΤΟ Χόφστρα? Γιατί να μην επισκεφτείτε τη βιβλιοθήκη την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στη Νέα Υόρκη!

Μόλις βρείτε ένα αντικείμενο που σας ενδιαφέρει, υπάρχει αρκετός χώρος για να μελετήσετε και να παρατηρήσετε το όμορφο κτίριο που σας περιβάλλει.

Διασκεδαστικό γεγονός: Είναι πραγματικά ασφαλέστερο και ευκολότερο να χειρίζεστε παλιά βιβλία χωρίς γάντια. Τα καθαρά, στεγνά χέρια μειώνουν τον κίνδυνο τυχαίας πρόκλησης ζημιάς.

Chetham’s Library – Μάντσεστερ

Μια φωτογραφία του εξωτερικού της βιβλιοθήκης Chetham στο Μάντσεστερ
Chetham’s Library – cc-by-sa/2.0Άντονι Ο‘ Νιλ

Ιδρύθηκε το 1653, Chetham’s Library είναι η παλαιότερη δωρεάν δημόσια βιβλιοθήκη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το ίδιο το κτίριο είναι ακόμα παλαιότερο – χτισμένο το 1421, είναι ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα μεσαιωνικά κτίρια στην Αγγλία!

Αν είσαι φοιτητής στο ΣΤΟ Μάντσεστεραυτή η βιβλιοθήκη απέχει περίπου 25 λεπτά με τα πόδια από το INTO Centre, οπότε αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη.

Μια φωτογραφία μερικών από τα πολύ παλιά ράφια μέσα στη βιβλιοθήκη του Chetham.

Ζήστε μια βιβλιοθήκη όπως καμία άλλη, που περιβάλλεται από την ιστορία στα 100.000+ βιβλία που υπάρχουν στα ράφια. Η μοναδική ατμόσφαιρα προσελκύει φοιτητές και μελετητές να παρακολουθήσουν ξεναγήσεις που προσφέρονται καθ‘ όλη τη διάρκεια του έτους.

Διασκεδαστικό γεγονός: Υπάρχει μια βιβλιοθήκη μυρωδιών στη Γαλλία, που ονομάζεται Osmotheque. Εδώ θα βρείτε μια ιστορία αρωμάτων ανά τους αιώνες, συμπεριλαμβανομένων αρωμάτων που δεν πωλούνται πλέον.

Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βοστώνης – Βοστώνη

Μια παλιά φωτογραφία του κτιρίου της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Βοστώνης

ο Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βοστώνης, που ιδρύθηκε το 1848, ήταν μια από τις πρώτες δωρεάν δημόσιες βιβλιοθήκες στις ΗΠΑ. Τα τελευταία 172 χρόνια έχει προσθέσει πάνω από 23 εκατομμύρια αντικείμενα στη συλλογή της, συμπεριλαμβανομένων σπάνιων πρώτων εκδόσεων του Σαίξπηρ, αυθεντικών μουσικών παρτιτούρων του Μότσαρτ και άλλων πρωτότυπων έργων που χρονολογούνται ήδη από τη δεκαετία του 10.ου αιώνας!

Μια φωτογραφία που τραβήχτηκε μέσα στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βοστώνης, όπου πολλοί μαθητές μελετούν σε μακριά τραπέζια κάτω από πράσινες λάμπες

Αν είσαι μια INTO University Suffolk φοιτητής, η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βοστώνης απέχει 30 λεπτά με τα πόδια από την πανεπιστημιούπολη και διαθέτει φανταστικούς χώρους μελέτης, συμπεριλαμβανομένων καθορισμένων αιθουσών μελέτης για ένα πιο ήσυχο περιβάλλον μάθησης.

Διασκεδαστικό γεγονός: Κάποτε ήταν απαραίτητο για τους βιβλιοθηκονόμους να μάθουν το Library Hand, ένα τυποποιημένο στυλ γραφής, ώστε να μειωθούν τα σφάλματα κατά την ανάγνωση χειρόγραφων καρτών ευρετηρίου.

Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου – Ουάσιγκτον, DC

Φωτογραφία του κτιρίου της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου
Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου – cc-by-sa/2.0Τζος (NCinDC)

Βρίσκεται στο Capitol Hill, το Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου θεωρείται η εθνική βιβλιοθήκη των ΗΠΑ και η δεύτερη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη στον κόσμο. Η βιβλιοθήκη καταγράφει περίπου 168 εκατομμύρια αντικείμενα, προσθέτοντας 10.000 σε αυτόν τον αριθμό κάθε μέρα.

Με περισσότερες από 460 γλώσσες που εκπροσωπούνται, περίπου το ήμισυ των εκμεταλλεύσεών της είναι γραμμένα σε γλώσσα διαφορετική από την αγγλική. Στόχος της βιβλιοθήκης είναι να συλλέγει υλικό από κάθε χώρα του κόσμου αγοράζοντας, λαμβάνοντας δώρα και συναλλαγές.

Φωτογραφία του εσωτερικού της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου, με παγκάκια τοποθετημένα σε κύκλο γύρω από μια κεντρική εξέδρα

Θέλετε να ενημερωθείτε για τα νέα; Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή εφημερίδων στον κόσμο, με τεύχη που χρονολογούνται από το 1659!

Ή ίσως σας αρέσει ένα πιο ελαφρύ διάβασμα. Στη βιβλιοθήκη βρίσκεται επίσης ο Old King Cole, το οποίο ήταν το μικρότερο βιβλίο στον κόσμο όταν τυπώθηκε το 1985. Το βιβλίο έχει μέγεθος περίπου 1 χιλιοστό τετραγωνικό ή περίπου το μέγεθος μιας τελείας.

Διασκεδαστικό γεγονός: Οι συγγραφείς στο Ηνωμένο Βασίλειο λαμβάνουν πληρωμή ετησίως, με βάση το πόσες φορές τα βιβλία τους έχουν δανειστεί από βρετανικές βιβλιοθήκες.

Βρετανική Βιβλιοθήκη – Λονδίνο

Η Βρετανική Βιβλιοθήκη – cc-by-sa/2.0oatsy40

Το τελευταίο στη λίστα μας είναι το Βρετανική Βιβλιοθήκηκάτι που πρέπει να δείτε αν είστε φοιτητής ΣΤΗΝ Πόλη ή ΣΤΟ Λονδίνο. Με περίπου 170 εκατομμύρια αντικείμενα απλωμένα σε 750 χιλιόμετρα ράφια, είναι η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη στον κόσμο.

Και αυτός ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς, σε βαθμό που πρέπει να προστίθενται 8 χιλιόμετρα ραφιών κάθε χρόνο! Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η Βρετανική Βιβλιοθήκη πρέπει να λαμβάνει αντίγραφο κάθε έκδοσης που έχει εκδοθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, σύμφωνα με το νόμο.

Εσωτερικό της Βρετανικής Βιβλιοθήκης – cc-by-sa/4.0Μάικ Πιλ

Για να δώσουμε μια ιδέα για την κλίμακα αυτής της συλλογής, αν παρακολουθούσατε μόνο ολόκληρη τη συλλογή ψηφιακών βίντεο της βιβλιοθήκης, θα παρακολουθούσατε για 3,5 χρόνια!

Οι συλλογές του περιλαμβάνουν σχεδόν κάθε γλώσσα, με τη μορφή εφημερίδων, βιβλίων, ευρεσιτεχνιών, χαρτών, περιοδικών και γραμματοσήμων. Η βιβλιοθήκη φιλοξενεί επίσης σπάνια αντικείμενα, όπως η Magna Carta και το σημειωματάριο του Leonardo da Vinci.

Αν το διάβασμα αυτό σας έχει εμπνεύσειou, μπορεί να θέλετε να διαβάσετε το ιστολόγιό μας για το πώς να αποφασίσετε πού να σπουδάσετε στο εξωτερικό.

Αισθάνεστε κοινωνικά; Ακολουθήστε μας στο Facebook, Ίνσταγκραμ, YouTube και Κελάδημα!