5 σημάδια μελισσών στους τοίχους

5 σημάδια μελισσών στους τοίχους

April 24, 2023 0 Von admin

Οι μέλισσες είναι ένα κοινό παράσιτο σε όλο τον κόσμο καθώς μπορούν να χτίσουν τις κυψέλες τους λίγο πολύ οπουδήποτε. Ένα από τα περίεργα σημεία είναι πάνω ή μέσα σε τοίχους, είτε το πιστεύετε είτε όχι!

Μπορεί να υπάρχουν εμφανή σημάδια μελισσών στους τοίχους, τα οποία αν αναγνωριστούν, αποτελούν έκκληση για δράση. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς να αναγνωρίζετε τις μέλισσες στους τοίχους, τα πάντα για τις προσβολές των μελισσών, τι να κάνετε με τις μέλισσες στους τοίχους και πώς να αποτρέψετε τις μέλισσες να φωλιάζουν στους τοίχους σας.

Σημάδια μελισσών στον τοίχο σας

Η ασημένια επένδυση στο να έχεις μέλισσες στους τοίχους σου είναι ότι δεν είναι τόσο δύσκολο να τις εντοπίσεις. Είναι σχεδόν αδύνατο να τα χάσετε όταν είναι τόσο κοντά. Ορίστε λοιπόν τα πέντε ενδεικτικά σημάδια ότι οι τοίχοι σας φιλοξενούν μέλισσες.

1. Παρατηρήσεις μελισσών

Η πιο προφανής ένδειξη είναι να δείτε τις μέλισσες να κινούνται έξω από το σπίτι σας και να προσγειώνονται σε εξωτερικούς τοίχους και να σέρνονται σε μικρές τρύπες. Οι τρύπες των μελισσών βρίσκονται γενικά σε μικρά κενά μεταξύ των τούβλων, συχνά οι τρύπες βρίσκονται στο ίδιο το κονίαμα.

Το να βλέπετε μια μέλισσα να σέρνεται σε μια τρύπα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε μια κυψέλη. Πολλά είδη μελισσών είναι μοναχικά και προτιμούν να δημιουργούν ένα ενιαίο λαγούμι σε αντίθεση με το να είναι μέλισσες αποικίας. Οι μέλισσες ξυλουργού και οι δευτερεύουσες μέλισσες εμπίπτουν και οι δύο σε αυτήν την ταξινόμηση των μοναχικών μελισσών. Μπορούν να τρυπώσουν σε τοίχους και γκαζόν. Οι μέλισσες ξυλουργοί μπορούν ακόμη και να φάνε ξυλεία, εξ ου και το όνομά τους.

Σημάδια μελισσών στους τοίχους

Εάν βρείτε μια μέλισσα να σέρνεται στο τούβλο σας, είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί και να παρακολουθείτε τη διαδρομή πτήσης για να δείτε αν υπάρχουν δεκάδες μέλισσες ή μόνο μία. Μεγάλος αριθμός μελισσών που κινούνται μέσα και έξω από την τρύπα θα είναι μια σαφής ένδειξη ότι έχετε μια φωλιά μέσα στον τοίχο σας.

2. Αυξημένος Αριθμός Μελισσών

Ο αυξημένος αριθμός μελισσών, ανεξάρτητα από το αν βρίσκονται σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, είναι σημάδι ότι υπάρχει κυψέλη κοντά. Οι μέλισσες είναι πρόθυμες να πετάξουν μακριά από την κυψέλη όταν εργάζονται, αλλά η πυκνότητα του πληθυσμού των μελισσών αυξάνεται καθώς πλησιάζετε στην κυψέλη.

Αν παρατηρήσετε ότι υπάρχουν εκατοντάδες μέλισσες στην αυλή σας, ή συγκεκριμένα κοντά σε ένα δωμάτιο, είναι πιθανό να υπάρχει μια κυψέλη κοντά. Για άλλη μια φορά, αυτό δεν εγγυάται ότι η κυψέλη βρίσκεται στους τοίχους, αλλά σημαίνει ότι υπάρχει μια κυψέλη κάπου σε κοντινή απόσταση.

3. Θόρυβοι βουητού

Το να λαμβάνετε θορύβους από το εσωτερικό του σπιτιού σας είναι ένα πολύ πιο καταδικαστικό σημάδι από τα δύο προηγούμενα. Ενώ το βουητό σε εξωτερικούς χώρους είναι ξεκάθαρο αν βρίσκεστε κοντά ή εάν επικρατεί απόλυτη ησυχία, δεν θα πρέπει να ακούγεται μόλις είστε μέσα στο σπίτι σας.

Ωστόσο, αν ακούτε βουητό όταν κάθεστε στον καναπέ, είτε έχετε απίστευτα λεπτά τοιχώματα και δυνατές μέλισσες που σπάνε ρεκόρ, είτε έχετε μέλισσες στο σπίτι.

Η εσωτερική δομή ενός τοίχου είναι ένα εξαιρετικό σημείο για μια φωλιά, οπότε δεν πρέπει να εκπλαγείτε αν βρείτε μια κυψέλη εκεί. Ωστόσο, το να ακούς βουητό στο εσωτερικό θα μπορούσε να δείχνει και άλλα σημεία.

Συρτάρια, ντουλάπες και υπόγεια είναι όλα υπέροχα σημεία για κυψέλες.

4. Μια Κυψέλη

Εάν βρείτε μια κυψέλη στο σπίτι σας, αυτό σημαίνει ότι κάποια στιγμή ζούσαν εδώ μέλισσες. Είναι πιθανό να άφησαν την παλιά τους κυψέλη και να έχτισαν μια νέα κυψέλη στους τοίχους.

Εάν συνεχίζετε να ακούτε βουητό μέσα στο σπίτι σας και να βρείτε μια κυψέλη, μπορείτε σχεδόν να εγγυηθείτε ότι υπάρχουν μέλισσες μέσα στο σπίτι σας – πιθανώς μέσα στους τοίχους σας.

5. Υγρές & σκούρες κηλίδες σε οροφές ή τοίχους

Οι σκούρες κηλίδες στους τοίχους δημιουργούνται κυρίως από το μέλι και είναι ουσιαστικά μια εγγύηση ότι έχετε μέλισσες μέσα στο σπίτι σας εάν ακούτε και βόμβους. Οι μέλισσες παράγουν μέλι και αυτό το μέλι θα αφήσει ένα σημάδι στους τοίχους επειδή τους καταστρέφει από το εσωτερικό (η ακριβής διαδικασία εξηγείται στην ενότητα „Do Bees Damage Walls“ παρακάτω).

Επιπλέον, οι ίδιες οι μέλισσες μπορούν να αφήσουν σημεία στους τοίχους σας.

Τι είδους μέλισσες φωλιάζουν στους τοίχους

Σύμφωνα με Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, το 90% των οικιακών προσβολών είναι προσβολές από κιτρινοτζάκετ και όχι προσβολές μελισσών. Τα κίτρινα μπουφάν είναι σφήκες, σε περίπτωση που δεν το ξέρατε, αλλά είναι εύκολο να τα θεωρήσετε μπερδεμένα με μέλισσες επειδή μοιάζουν τόσο πολύ.

Θα μπορούσατε επίσης να συναντήσετε μέλισσες ξυλουργών, οι οποίες είναι γνωστό ότι σκάβουν εύκολα το ξύλο.

Οι μέλισσες Mason είναι ένας άλλος τύπος μελισσών που φωλιάζουν σε τοίχους και είναι ικανές να φωλιάζουν σε τοίχους από τούβλα – σε αντίθεση με άλλα είδη μελισσών, που συνήθως χρειάζονται ξύλινες κατασκευές για να φωλιάσουν. Είναι ονομάζονται επίσης κονιάματα μέλισσες επειδή είναι ικανές να σκάβουν μέσα από κονίαμα.

Οι μέλισσες μπορούν επίσης να σκάβουν και να φωλιάζουν σε τοίχους, αλλά, ωστόσο, τείνουν να μην κρέμονται για πολλή ώρα, οπότε είναι απίθανο να χρειαστεί να τους διώξετε.

Τα περισσότερα είδη μελισσών και σφηκών μπορούν να χτίσουν φωλιές στους τοίχους σας, αλλά το κύριο ζήτημα είναι πώς οι μέλισσες μπαίνουν πραγματικά μέσα στους τοίχους σας. Οι μέλισσες ξυλουργοί το βρίσκουν πιο εύκολα από άλλα είδη μελισσών λόγω των ικανοτήτων τους στο σκάψιμο ξύλου.

Εκτός από τις μέλισσες και τις σφήκες, έχουν βρεθεί και σφήκες σε τοίχους κατά καιρούς, αλλά αυτό είναι σπάνιο. Έτσι, εάν είστε βέβαιοι ότι υπάρχουν μέλισσες στον τοίχο σας, οι κιτρινομπουφάν, οι μέλισσες και οι μέλισσες ξυλουργοί είναι οι πιο πιθανοί ένοχοι.

Πόσο διαρκούν οι προσβολές των μελισσών

Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μια φωλιά μπορεί να παραμείνει σε ένα σημείο για χρόνια! Οι μέλισσες βρίσκουν το εσωτερικό των τοίχων σας πολύ άνετο επειδή δεν υπάρχουν φυσικοί θηρευτές και ως επί το πλείστον προστατεύονται από οποιαδήποτε παρεμβολή.

Ωστόσο, οι προσβολές από κίτρινο μπουφάν είναι λιγότερο σοβαρές τείνουν να εξαφανίζονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ακόμα κι αν δεν τους περιποιηθείτε. Εξαιτίας αυτού, οι μέλισσες θεωρούνται πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από τις σφήκες.

Οι μέλισσες καταστρέφουν τους τοίχους

Οι μέλισσες είναι σίγουρα κακές για το σπίτι σας, και αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο τους τοίχους. Οι προαναφερθείσες μέλισσες ξυλουργοί θα σκάψουν μέσα από ξύλο, ενώ όλες οι μέλισσες είναι επικίνδυνες λόγω της παραγωγής τους μελιού.

Θυμάστε τα μαύρα στίγματα που αναφέραμε νωρίτερα ως ένα από τα πέντε σημάδια των μελισσών στους τοίχους; Μόλις πεθάνουν οι μέλισσες, στην πραγματικότητα γίνεται χειρότερο από αυτό. Το μέλι αρχίζει να εξάγει υγρασία από τον αέρα εάν δεν το προσέξουμε (που συνήθως είναι δουλειά των μελισσών) και αυτό οδηγεί σε ζύμωση του μελιού.

Διασκεδαστικό γεγονός, έτσι φτιάχνεται το υδρόμελο – αν και σε ελεγχόμενο περιβάλλον!

Ένα όχι και τόσο διασκεδαστικό γεγονός είναι ότι το μέλι αρχίζει να αποσυντίθεται γρήγορα κατά τη ζύμωση, γεγονός που μπορεί να σχίσει το ξύλο με το οποίο έρχεται σε επαφή. Αυτός είναι και ο λόγος που το μέλι αφήνει σκούρες κηλίδες στους τοίχους.

Έτσι, όχι μόνο οι μέλισσες καταστρέφουν τους τοίχους καταστρέφοντας το χρώμα και το επιφανειακό στρώμα – αλλά καταστρέφουν επίσης την εσωτερική δομή του κτιρίου.

Είναι ασφαλές να τους αφήσουμε μόνους;

Αυτή η ερώτηση είναι λογική, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι τα κίτρινα μπουφάν θα πεθάνουν τον χειμώνα με ή χωρίς την παρέμβασή σας. Ακόμη πιο σημαντικό, αν οι μέλισσες δεν φεύγουν από τους τοίχους και δεν θέτουν εσάς ή τα μέλη της οικογένειάς σας σε κίνδυνο, γιατί να τις αγγίξετε;

Κατά τη γνώμη μου, πρέπει πάντα να επικοινωνείτε με τους μελισσοκόμους και να φροντίζετε αμέσως τις μέλισσες. Ο κίνδυνος να τσιμπηθεί κάποιος ή να καταστραφεί το σπίτι σας είναι απλώς πολύ μεγάλος.

Ακόμα κι αν μπορούσατε με κάποιο τρόπο να εγγυηθείτε ότι δεν θα τσιμπηθείτε – οι τοίχοι και οι εσωτερικές ξύλινες κατασκευές σας θα μπορούσαν να καταστραφούν.

Πώς να απαλλαγείτε από τις προσβολές των μελισσών στους τοίχους

Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τερματίσετε την προσβολή των μελισσών στους τοίχους σας. Ωστόσο, το πιο ασφαλές πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να πληρώσετε για να το φροντίσει ένας επαγγελματίας. Οι μέλισσες, οι σφήκες και οι σφήκες είναι επικίνδυνα σε σμήνη και έχουν σκοτώσει ακόμη και ανθρώπους που δεν ήξεραν τι έκαναν πριν.

Καλέστε έναν μελισσοκόμο

Οι μελισσοκόμοι είναι η πιο έμπειρη βοήθεια που μπορείτε να πάρετε. Αυτοί οι άνθρωποι είναι επαγγελματίες με εκτεταμένη εμπειρία με τις μέλισσες, και υπάρχει ακόμη και η πιθανότητα να βγάλουν τις μέλισσες από τους τοίχους σας χωρίς να τις σκοτώσουν.

Οι άνθρωποι συχνά αποφεύγουν να καλέσουν τις υπηρεσίες τους επειδή θα κοστίσει (και η τιμή μπορεί να είναι βαριά), αλλά εξακολουθεί να είναι η μόνη επιλογή που διασφαλίζει την ασφάλειά σας.

Επιπλέον, είναι σχεδόν αδύνατο για έναν ερασιτέχνη να αφαιρέσει μια καθιερωμένη κυψέλη.

Δυστυχώς, μπορεί να χρειαστεί για τους μελισσοκόμους να γκρεμίσουν τον τοίχο – θα μπορούσε να είναι ο μόνος τρόπος για να φτάσουν στις μέλισσες. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να χτίσετε έναν νέο τοίχο και αυτή είναι απλώς μια άλλη επένδυση.

Τα καλά νέα είναι ότι είναι σίγουρο ότι θα αποκτήσετε ένα καθαρό σπίτι αφού οι επαγγελματίες κάνουν τη δουλειά τους, γι‘ αυτό συνιστώ ανεπιφύλακτα αυτήν την επιλογή.

Χρήση εντομοκτόνων

Πριν προχωρήσω στη μεθοδολογία, να ξέρετε ότι η χρήση εντομοκτόνων είναι περιορισμένη (για διαφορετικές περιοχές ισχύουν διαφορετικοί περιορισμοί), γι‘ αυτό μπορεί να μην επιτρέπεται καν να αγοράσετε εντομοκτόνα.

Ωστόσο, εάν μπορείτε να τα αγοράσετε και να τα χρησιμοποιήσετε νόμιμα, μπορείτε να σκοτώσετε τις μέλισσες μαζί τους. Αυτό με οδηγεί σε ένα άλλο πράγμα που πρέπει να θυμάμαι – οι μέλισσες προστατεύονται σε ορισμένες περιοχές και η θανάτωση τους μπορεί να είναι παράνομη. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει για άλλη μια φορά να προσλάβετε έναν επαγγελματία.

Ωστόσο, εάν μπορείτε νόμιμα να σκοτώσετε μέλισσες – κάντε το τη νύχτα. Οι μέλισσες είναι αδρανείς τη νύχτα και οι πιθανότητες να τσιμπηθούν είναι σημαντικά μικρότερες.

Θα πρέπει να φτάσετε φυσικά στη φωλιά και να τη γεμίσετε με το φυτοφάρμακο. Είναι πιθανό να χρειαστεί να εφαρμόσετε το εντομοκτόνο πολλές φορές πριν αδειάσει η φωλιά.

Εάν ενεργήσετε αρκετά γρήγορα και χρησιμοποιήσετε τα εντομοκτόνα αμέσως μόλις οι μέλισσες σχηματίσουν τη φωλιά, μπορεί να εξοικονομήσετε χρήματα και χρόνο.

Το να καλέσετε έναν ειδικό ή να εφαρμόσετε μόνοι σας εντομοκτόνα (σε περίπτωση μικρών προσβολών) είναι τα μόνα δύο πράγματα που μπορείτε να κάνετε. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εστιάσετε στην πρόληψη και να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα εντελώς.

Πρόληψη των μελισσών στους τοίχους

Δυστυχώς, δεν υπάρχει 100% αποτελεσματική μέθοδος για να κρατήσετε τις μέλισσες μακριά από το σπίτι σας. Αυτό δεν είναι υπερβολή – είναι επίσημη ανακοίνωση από την Βρετανική Ένωση Ελέγχου Παρασίτων.

Είναι έξυπνα πλάσματα και μπορούν μπείτε σε οποιαδήποτε περιοχή εάν έχουν τουλάχιστον ένα τέταρτο της ίντσας χώρο. Από την άλλη πλευρά, οι μέλισσες ακολουθούν το μονοπάτι της ελάχιστης αντίστασης και αν πρέπει να εργαστούν πολύ σκληρά για να δημιουργήσουν μια κυψέλη στο σπίτι σας – πιθανότατα θα μετακομίσουν σε άλλο μέρος.

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αποτρέψετε φυσικά τις μέλισσες να εισέλθουν στο σπίτι σας. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα ανοίγματα πρέπει να είναι κλειστά.

Εάν θέλετε να κρατήσετε τα παράθυρά σας ανοιχτά για αερισμό, θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε ένα δίχτυ εντόμων.

Είναι εξίσου σημαντικό να κλείσετε όλες τις ρωγμές και τις ρωγμές, ειδικά γύρω από τις τρύπες όπου οι σωλήνες εισέρχονται στους τοίχους ή όπου τα παράθυρα συναντούν τούβλα.

Οι τρύπες για τους κόμπους και τα κενά των πλαισίων είναι εξίσου σημαντικά και το καλαφάτισμα τους είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή των μελισσών στους τοίχους.

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε είναι να αφαιρέσετε την κηρήθρα μόλις σκοτώσετε τις μέλισσες στο σπίτι σας. Η κηρήθρα είναι ελκυστική για άλλες μέλισσες, ενώ είναι επίσης χρήσιμο να κρατάτε την αυλή σας απαλλαγμένη από ακαταστασία.

Είναι οι μέλισσες επικίνδυνες;

Η σύντομη απάντηση σε αυτό είναι – ναι, οι μέλισσες είναι επικίνδυνες. Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις θα σας αγνοήσουν, ορισμένες μέλισσες και σφήκες είναι εξαιρετικά επιθετικές αν πλησιάσετε τη φωλιά.

Υπάρχουν επίσης είδη μελισσών που δεν θα αντιδράσουν στην παρουσία σας αν δεν τρυπήσετε τη φωλιά.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, αν έχετε μια κυψέλη κοντά σας, μην την ενοχλήσετε και μην προσπαθήσετε να την αφαιρέσετε μόνοι σας, εκτός αν ξέρετε τι κάνετε.

Σημάδια μελισσών στους τοίχους – Τελικές σκέψεις

Υπάρχουν πέντε χαρακτηριστικά σημάδια μελισσών στους τοίχους σας και είναι αδύνατο να τα αγνοήσετε. Δυστυχώς, το να αφήσουμε τις μέλισσες μόνες και να περιμένουμε το πρόβλημα να λυθεί μόνο του δεν θα κάνει καλό.

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε σε αυτή την περίπτωση είναι να προσλάβετε έναν επαγγελματία για να αφαιρέσει τις μέλισσες, κάτι που συνήθως γίνεται με τη χρήση εντομοκτόνων. Για να μην επιστρέψουν, κλείστε όλα τα κενά και καλαφατίστε όλα τα μικρά ανοίγματα στο σπίτι σας.