5 έξυπνοι λόγοι για να ξεκινήσετε τους δικούς σας σπόρους

5 έξυπνοι λόγοι για να ξεκινήσετε τους δικούς σας σπόρους

April 23, 2023 0 Von admin

Παραλείψτε τα ακριβά σπορόφυτα που αγοράσατε από το κατάστημα φέτος και ξεκινήστε τους δικούς σας σπόρους! Εδώ είναι 5 λόγοι για να το δοκιμάσετε…

Αν είσαι ολοκαίνουργιο στην κηπουρική, η προσπάθεια να ξεκινήσετε τους δικούς σας σπόρους από το μηδέν μπορεί να φαίνεται λίγο τρομακτικό. Ενώ σίγουρα μπορείτε να αγοράσετε σπορόφυτα σε ένα τοπικό φυτώριο μέχρι να το αποκτήσετε, μόλις αποκτήσετε λίγη εμπειρία κηπουρικής, το να ξεκινήσετε τους δικούς σας σπόρους μπορεί να είναι εξαιρετικά διασκεδαστικό και ικανοποιητικό! Όχι μόνο θα απολαύσετε μια μεγαλύτερη ποικιλία από καλλιέργειες για να διαλέξετε, αλλά μπορείτε επίσης να εξοικονομήσετε αρκετά χρήματα – ειδικά αν έχετε έναν κήπο καλού μεγέθους.

Οι περισσότεροι τύποι σπόρων (αν και υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις) θα διαρκέσουν για αρκετά χρόνια εάν αποθηκευτούν σωστά, οπότε αν δεν τους χρησιμοποιήσετε όλους, μπορείτε να αποθηκεύσετε τους υπόλοιπους για φύτευση την επόμενη χρονιά. (Έχω κάνει σπόρους ντομάτας, πιπεριάς και πεπονιού να παραμένουν βιώσιμοι για έως και 5 χρόνια.)

Εδώ είναι μερικοί καλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να θέλετε να ξεκινήσετε τους δικούς σας σπόρους.

1.) Περισσότερος έλεγχος της πηγής/ποιότητας των φυτών σας

Οταν αγορά δενδρυλλίων, είναι σημαντικό να αγοράσετε από ένα αξιόπιστο φυτώριο. Ενώ όλα αυτά τα σπορόφυτα έξω από το τοπικό σας κατάστημα κάθε άνοιξη μπορεί να φαίνονται δελεαστικά, είναι επίσης πιο πιθανό να αγχωθούν και να παραμεληθούν, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι μπορεί να μην αναπτυχθούν τόσο καλά για εσάς και να είναι πιο επιρρεπή σε ασθένειες.

Ανεξάρτητα από το πού αγοράζετε τα σπορόφυτά σας, η μεταφορά ξένων φυτών στον κήπο σας ενέχει πάντα τον κίνδυνο εισαγωγής παρασίτων ή ασθενειών. Ένα χρόνο, αγόρασα μερικά σπορόφυτα πιπεριάς με τέλεια όψη στο αγαπημένο μου φυτώριο και κατέληξαν να πάθουν μια τρομερή λοίμωξη πιπεριάς αργότερα στην εποχή που μείωσε σημαντικά τη συγκομιδή μου. Τα φυτά πιπεριάς που ξεκίνησα από σπόρο εκείνη τη χρονιά και τα φύτεψα σε ξεχωριστό κρεβάτι ήταν τέλεια, οπότε σίγουρα το πρόβλημα ήταν τα αγορασμένα σπορόφυτα. (Η λοίμωξη κόλλησε και επανεμφανίστηκε τον επόμενο χρόνο σε μερικά φυτά, αλλά ευτυχώς εξαφανίστηκε μετά από αυτό.)

Το να ξεκινήσετε τους δικούς σας σπόρους σας διευκολύνει επίσης να καλλιεργήσετε βιολογικά σπορόφυτα από την αρχή, εάν το επιθυμείτε. Ενώ τα βιολογικά σπορόφυτα είναι συχνά διαθέσιμα στα φυτώρια αυτές τις μέρες, τείνουν να κοστίζουν πολύ περισσότερο. Οι βιολογικοί σπόροι κοστίζουν επίσης περισσότερο, αλλά να θυμάστε ότι συνήθως μπορείτε να προμηθευτείτε 30+ σπόρους ανά πακέτο με περίπου το ίδιο κόστος με ένα φυτό δενδρυλλίων από ένα φυτώριο, επομένως θα εξοικονομήσετε μια δέσμη ακόμα και αν αγοράζετε βιολογικούς σπόρους.

2.) Εξοικονομήστε χρήματα

Αυτό με φέρνει στον δεύτερο καλό λόγο για να ξεκινήσετε τους δικούς σας σπόρους: Θα εξοικονομήσετε αρκετά χρήματα! Ειδικά αν έχετε έναν μεγάλο κήπο, δεν υπάρχει καμία σύγκριση όταν πρόκειται για την αγορά σπόρων έναντι σπορόφυτων. Όπως ανέφερα παραπάνω, ένα πακέτο σπόρων (που θα μπορούσε να σας κρατήσει για αρκετές καλλιεργητικές περιόδους, ανάλογα με το πόσους σπόρους ξεκινάτε) συνήθως κοστίζει περίπου το ίδιο με ένας δενδρύλλιο από αξιόπιστο φυτώριο.

Η μόνη φορά που αγοράζω σπορόφυτα πια είναι αν καλλιεργώ μόνο λίγα φυτά μιας καλλιέργειας που είναι γνωστό ότι είναι δύσκολο να ξεκινήσει κανείς από σπόρους (όπως π.χ. σέλινο), ή αν ειλικρινά σκοπεύω να καλλιεργήσω μόνο 1-2 φυτά μιας συγκεκριμένης καλλιέργειας και δεν είμαι σίγουρος αν θα το καλλιεργήσω ξανά στο μέλλον. Αυτός μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να δοκιμάσετε μια νέα καλλιέργεια ή ποικιλία.

Επίσης, εάν έχετε μόνο ένα μικροσκοπικό περβάζι ή κήπος κοντέινερ, μπορεί επίσης να μην θέλετε να αγοράσετε μεγάλα πακέτα σπόρων που μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να χρησιμοποιηθούν. Αλλά πολλά καταστήματα σπιτιού και κήπου μεταφέρουν μικρότερα πακέτα σπόρων εκτός επωνυμίας με χαμηλότερο κόστος, επομένως ακόμη και τότε μπορεί να αποδειχθεί πιο οικονομικό να ξεκινήσετε τους δικούς σας σπόρους.

Σημειώστε ότι θα έχετε μερικά κόστη εκκίνησης. Θα χρειαστεί να αγοράσετε μερικά μείγμα έναρξης σπόρωνΚάνε το δικό σου), καθώς και μερικά δοχεία για να ξεκινήσετε τους σπόρους σας. Εάν έχετε έναν προϋπολογισμό, μπορείτε πάντα φτιάξτε τα δικά σας δοχεία από εφημερίδα ή χαρτόνι ή άλλα ανακυκλωμένα δοχεία. Ωστόσο, ακόμα κι αν αγοράσετε μερικές συσκευασίες κυττάρων ή άλλα δοχεία εκκίνησης σπόρων, μπορείτε συνήθως να τα επαναχρησιμοποιήσετε για πολλά χρόνια ακόμα.

3.) Καλύτερη Επιλογή

Αγορά σπόρων σας προσφέρει ΠΟΛΥ μεγαλύτερο εύρος καλλιεργειών και ποικιλιών καλλιεργειών για να διαλέξετε. Ενώ τα περισσότερα μεγάλα φυτώρια φέρουν έναν αξιοπρεπή αριθμό ποικιλιών, δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με αυτό που μπορείτε να βρείτε σε έναν κατάλογο σπόρων. Μπορεί να βρείτε 10 διαφορετικές ποικιλίες ντομάτας όταν αγοράζετε δενδρύλλια, αλλά ένας κατάλογος σπόρων μπορεί εύκολα να μεταφέρει 2-3 φορές περισσότερους, συμπεριλαμβανομένων πολλών ποικιλιών κειμήλιας και ανοιχτής γονιμοποίησης που δεν θα βρείτε στο τοπικό φυτώριο σας.

Εάν σκοπεύετε να αποθηκεύσετε τους δικούς σας σπόρους για φύτευση το επόμενο έτος, θα θέλετε να ξεκινήσετε με ένα κειμήλιο ή ανοιχτογονιμοποιημένο τύπου, καθώς οι υβριδικές ποικιλίες δεν θα παράγουν αξιόπιστο αποτέλεσμα από τους σπόρους της επόμενης χρονιάς. Οι αγορές από έναν κατάλογο σπόρων καθιστούν πολύ εύκολο να δείτε ποιες ποικιλίες είναι ανοιχτής επικονίασης (OP) και ποιες είναι υβρίδια (συνήθως με την ένδειξη F1). Τα σπορόφυτα στο κατάστημα μπορεί να μην φέρουν πάντα τόσο σαφή επισήμανση. Και για άλλη μια φορά, αν ψάχνετε για βιολογικές επιλογές, θα έχετε μια πολύ μεγαλύτερη ποικιλία βιολογικών σπόρων για να διαλέξετε.

4.) Είναι πιο βιώσιμο

Εάν είστε βιώσιμος κηπουρός, το να ξεκινήσετε τους δικούς σας σπόρους είναι σίγουρα ο καλύτερος τρόπος! Το λέω αυτό γιατί σας επιτρέπει να ελέγχετε όχι μόνο την υγεία και την ποιότητα των φυταρίων σας, αλλά και επειδή μπορείτε να γίνετε η δική σας πηγή σπόρων, και τι πιο βιώσιμο από αυτό;

Συγκομιδή και σώζοντας τους δικούς σας σπόρους από χρόνο σε χρόνο σάς επιτρέπει να επιλέγετε σταδιακά τα χαρακτηριστικά που θέλετε (μεγαλύτερα, πιο γλυκά φρούτα, ανθεκτικότητα σε ασθένειες κ.λπ.) και σας επιτρέπει επίσης να προσαρμόσετε τα φυτά σας στο ιδιαίτερο κλίμα και την τοποθεσία σας με την πάροδο του χρόνου.

Ο τρόπος που λειτουργεί είναι πολύ απλός: εάν αποθηκεύετε πάντα σπόρους από τους μεγαλύτερους, πιο νόστιμους καρπούς που συλλέγονται από τα πιο υγιεινά, πιο παραγωγικά φυτά, με την πάροδο του χρόνου, οι απόγονοι από αυτά τα φυτά θα γίνονται όλο και πιο υγιείς, παραγωγικοί και νόστιμοι. Για να μην αναφέρουμε, εάν εξοικονομείτε σπόρους κάθε χρόνο, θα έχετε πάντα φρέσκους, βιώσιμους σπόρους για να ξεκινήσετε για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Όχι μόνο αυτό σας επιτρέπει να καλλιεργήσετε φυτά που ταιριάζουν μοναδικά στην τοποθεσία σας, αλλά για τις ποικιλίες που αποθηκεύετε, θα χρειαστεί να αγοράσετε τους σπόρους μόνο μία φορά! Αυτό το κάνω πάντα με ντομάτες – όταν βλέπω μια νέα ποικιλία που θέλω να δοκιμάσω (υποθέτοντας ότι είναι ανοιχτή επικονιασμένη), αγοράζω μόνο ένα μικρό πακέτο σπόρων για αρχή και μετά αποθηκεύω νέους σπόρους από τα καλύτερα, πιο υγιεινά φυτά κάθε έτος, οπότε δεν χρειάζεται να τα αγοράσω ξανά. Λειτουργεί εξαιρετικά και με άλλα καρποφόρα φυτά, όπως πιπεριές, αλεσμένα κεράσια (δεν έχω αγοράσει νέους σπόρους εδώ και χρόνια) και μπάμιες.

5.) Είναι διασκεδαστικό!

Αν και η κηπουρική έχει πολλά να αγαπήσει, δεν υπάρχει τίποτα σαν να φυτεύεις τους δικούς σου σπόρους, να τους ποτίζεις και να βλέπεις τα μικροσκοπικά πράσινα κεφάλια τους να αρχίζουν να ξεπροβάλλουν από το χώμα!

Είναι εκπληκτικό να βλέπεις πόσο γρήγορα θα μεγαλώσουν τα μικρά σου μωρά και κάθε άνοιξη καθώς παρακολουθώ τα δικά μου, μου έρχεται στο μυαλό το φοβερό θαύμα της ζωής που περιέχεται σε κάθε μικροσκοπικό σπόρο – απλώς περιμένω τις κατάλληλες συνθήκες για να ζωντανέψουν και να αρχίσουν να μεγαλώνουν . Για μένα, αυτό το θαύμα είναι πραγματικά η κηπουρική. 🙂

Γιατί να μην πάρετε την απόφαση να ξεκινήσετε τους δικούς σας σπόρους αυτή την άνοιξη; Θα διαπιστώσετε ότι οι ανταμοιβές είναι μεγάλες και πολλές.

(Νέος στην έναρξη της σποράς; Δείτε τα αρχεία μας εδώ για πολλές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε!)