Φροντίδα και τροφοδοσία λαχανικών σε δοχεία

Φροντίδα και τροφοδοσία λαχανικών σε δοχεία

Dezember 2, 2022 0 Von admin

Ντομάτες σε γλάστρεςΤα λαχανικά που αναπτύσσονται σε δοχεία σε αίθρια, μπαλκόνια ή στέγες απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή όταν πρόκειται για το πότισμα και το τάισμα.

Τα δοχεία έχουν περιορισμένη χωρητικότητα για την αποθήκευση βασικών θρεπτικών συστατικών και υγρασίας που εξασφαλίζουν την ανάπτυξη των φυτών. Ο κηπουρός πρέπει να παρακολουθεί στενά τις καλλιέργειες σε δοχεία για να βεβαιωθεί ότι αναπτύσσονται αδιάκοπα, κάτι που, με τη σειρά του, οδηγεί στην καλύτερη απόδοση και γεύση.

Σχεδόν όλες οι αναπτυσσόμενες καλλιέργειες απαιτούν ακόμη και υγρασία – αυτό σημαίνει ότι δεν αφήνουμε ποτέ το έδαφος να στεγνώσει τελείως και ποτέ δεν υπερποτίζουμε αφήνοντας το μείγμα γλάστρας μουσκεμένο. Ένα μείγμα γλάστρας πλούσιο σε κομπόστ μπορεί να παρέχει σχεδόν όλα τα θρεπτικά συστατικά που θα χρειαστεί μια καλλιέργεια κατά τη διάρκεια μιας σεζόν – αλλά η σίτιση με οργανικό λίπασμα μπορεί να είναι απαραίτητη όταν τα δοχεία είναι μικρά ή αναπτύσσονται πολλά φυτά (τα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα).

Χρησιμοποιήστε έναν μετρητή υγρασίας για να παρακολουθείτε το πότισμα εάν έχετε αμφιβολίες σχετικά με το πόσο βρεγμένα ή στεγνά είναι τα δοχεία σας. Όλα τα κέντρα κήπου και τα φυτώρια θα έχουν ξηρά και υγρά οργανικά λιπάσματα. Ρωτήστε ποιο λίπασμα προτείνουν και, στη συνέχεια, ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες της ετικέτας. είναι πάντα πιο ασφαλές να υπογονιμοποιηθεί παρά να λιπάνει υπερβολικά.

Περιποίηση και διατροφή λαχανικών σε δοχείο:

Ακολουθούν προτάσεις φροντίδας και διατροφής για την καλλιέργεια λαχανικών σε δοχεία σε αίθριο, μπαλκόνι ή ταράτσα.

 • Σπαράγγι: Ποτίστε κάθε πέντε έως επτά ημέρες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και ταΐστε δύο φορές το χρόνο (αρχές άνοιξης και τέλη καλοκαιριού) με ένα πλήρες υγρό λίπασμα αραιωμένο στη μισή δύναμη. Όταν τα φύλλα αρχίζουν να μαυρίζουν το φθινόπωρο, κόβουμε τους μίσχους στο επίπεδο του εδάφους.
 • Παντζάρια: Διατηρήστε το χώμα μόνο υγρό καθ ‚όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου (ποτέ πάνω από το νερό). Λεπτά σπορόφυτα όταν έχουν ύψος 6 ίντσες να απέχουν μεταξύ τους 3 έως 4 ίντσες. Μετά την αραίωση, τροφοδοτήστε μία φορά με πλήρες υγρό λίπασμα αραιωμένο στη μισή δύναμη. Μην αφήνετε την κρούστα του εδάφους – να καλλιεργείται απαλά με μυστρί ή καλλιεργητή χειρός.
 • Φασόλια: Διατηρήστε το έδαφος ακριβώς υγρό καθώς αναπτύσσονται τα φυτά. Αργότερα ποτίστε βαθιά. Μόλις τα φυτά φτάσουν ένα πόδι ψηλά (30 cm), τα λεπτή έως πιο δυνατά φυτά και ταΐστε τους φύλακες με ένα πλήρες υγρό λίπασμα αραιωμένο στη μισή δύναμη. Ταΐστε για δεύτερη φορά όταν αρχίσουν να σχηματίζονται λοβοί.
 • Μπρόκολο: Διατηρήστε το χώμα ομοιόμορφα υγρό. Τροφοδοτήστε με πλήρες λίπασμα σε πλήρη ισχύ δύο φορές κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου—πρώτα όταν τα φυτά έχουν ύψος περίπου 8 ίντσες και ξανά πριν αρχίσουν να σχηματίζονται τα κεφάλια. Το μπρόκολο είναι ευαίσθητο στη θερμότητα και θα φουσκώσει και θα ανθίσει όταν οι θερμοκρασίες φτάσουν τους 70°Fs (21°C).
 • Λαχανάκια Βρυξελλών: Διατηρήστε το έδαφος ομοιόμορφα υγρό νερό. μην το αφήσετε να στεγνώσει. Τροφοδοτήστε όταν αρχίζουν να σχηματίζονται φύτρα με πλήρες υγρό λίπασμα στη μισή δύναμη. Καθώς τα βλαστάρια αρχίζουν να συγκεντρώνονται, στρίψτε τα φύλλα από κάτω για να μεταφέρετε την αυξανόμενη ενέργεια για να σχηματίσετε περισσότερα λάχανα.
 • Λάχανο: Διατηρήστε το έδαφος ομοιόμορφα υγρό. δεν πρέπει να στεγνώσει. Μόλις δημιουργηθούν οι μεταμοσχεύσεις, ταΐστε κάθε τρεις εβδομάδες μέχρι να αρχίσουν να σχηματίζονται κεφάλια. χρησιμοποιήστε λίπασμα υψηλής περιεκτικότητας σε άζωτο, υψηλό κάλιο, αραιωμένο στη μισή δύναμη. Διατηρήστε το χώμα τυλιγμένο γύρω από τη βάση του φυτού για να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη νέων ριζών. Αυτό θα σταθεροποιήσει το φυτό και θα επιταχύνει την ωρίμανση.
 • Καρότα: Διατηρήστε το χώμα μόνο υγρό μέχρι τη συγκομιδή. Λεπτά σπορόφυτα καθώς μεγαλώνουν σε 2 ίντσες μεταξύ των πιο δυνατών φυτών. Τροφοδοτήστε μετά την τελική αραίωση με πλήρες υγρό λίπασμα αραιωμένο στη μισή δύναμη. ταΐστε ξανά δύο με τρεις εβδομάδες πριν από τη συγκομιδή.
 • Κουνουπίδι: Διατηρήστε το έδαφος ομοιόμορφα υγρό. Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζεται κατά την καλλιέργεια του κουνουπιδιού είναι η αδυναμία του να βάλει κεφάλια. Αυτό μπορεί να προκληθεί από ανομοιόμορφο πότισμα ή να στεγνώσει το έδαφος κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα. Τροφοδοτήστε τα φυτά όταν είναι καλά εγκατεστημένα με ένα πλήρες λίπασμα αραιωμένο στη μισή δύναμη και πάλι όπως σχηματίζεται τυρόπηγμα. Όταν σχηματιστεί ένα κεφάλι, δέστε τα εξωτερικά φύλλα πάνω από το κεφάλι με σπάγκο. Αυτό θα προστατεύσει το κεφάλι από τον ήλιο και θα βοηθήσει το τυρόπηγμα να ασπρίσει.
 • Σέλινο: Το σέλινο είναι ένα βάλτο φυτό που απαιτεί άφθονο, σταθερό νερό για να ευδοκιμήσει. Τροφοδοτήστε με πλήρες λίπασμα αραιωμένο στη μισή δύναμη κάθε δύο εβδομάδες. Διατηρήστε το χώμα τυλιγμένο γύρω από τη βάση κάθε φυτού για να σταθεροποιήσετε την όρθια ανάπτυξη. Μαυρίστε το σέλινο γρήγορα καλύπτοντας τα κοτσάνια (αφήνοντας τα πάνω φύλλα εκτεθειμένα) με μια χάρτινη σακούλα ή αδιαφανές πλαστικό επτά έως δέκα ημέρες πριν από τη συγκομιδή.
 • Κολάρα: Διατηρήστε το έδαφος ομοιόμορφα υγρό. Η ομίχλη φεύγει τις ζεστές, ξηρές μέρες. Τροφοδοτήστε με λίπασμα υψηλής περιεκτικότητας σε άζωτο και κάλιο σε πλήρη ισχύ δύο φορές κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.
 • Καλαμπόκι: Το καλαμπόκι απαιτεί οκτώ ώρες ήλιο κάθε μέρα για να παράγει την καλύτερη σοδειά. Εάν ο ήλιος είναι πρόβλημα, αναζητήστε ένα υβρίδιο κατάλληλο για την περιοχή σας. Λεπτά φυτά σε απόσταση 12 ιντσών (30 cm) μεταξύ τους καθώς ωριμάζουν. Διατηρήστε το έδαφος ομοιόμορφα υγρό. μην το αφήνετε να στεγνώσει ειδικά όταν ο καιρός είναι ζεστός και ξηρός. Τροφοδοτήστε με λίπασμα 5-10-10 σε πλήρη ισχύ κάθε τρεις εβδομάδες.
 • Αγγούρια: Διατηρήστε το έδαφος ομοιόμορφα υγρό. Διατηρήστε το μείγμα της γλάστρας ζεστό. Χρησιμοποιήστε μαύρο πλαστικό σάπια φύλλα μέχρι να ζεσταθεί ο καιρός και μετά μεταβείτε σε αλουμινόχαρτο. αυτό αντανακλά τη θερμότητα αλλά και το φως κάτω από το φύλλωμα που αποθαρρύνει τις αφίδες. Τροφοδοτήστε με λίπασμα υψηλής περιεκτικότητας σε φώσφορο αραιωμένο στη μισή δύναμη όταν το φυτό αρχίζει να ανθίζει και στη συνέχεια κάθε δεύτερη εβδομάδα μέχρι τη συγκομιδή.
 • Μελιτζάνα: Διατηρήστε το έδαφος ομοιόμορφα υγρό κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. μην αφήσετε το χώμα να στεγνώσει. Τροφοδοτήστε κάθε μήνα με πλήρες λίπασμα αραιωμένο στη μισή δύναμη. Διατηρήστε τα φυτά σε μια ζεστή, ηλιόλουστη τοποθεσία. Προστατέψτε τα φυτά τις δροσερές νύχτες καλύπτοντας με ελαφριά φυτική κουβέρτα. Ο δροσερός καιρός εμποδίζει την ανάπτυξη και μειώνει την απόδοση.
 • Σκόρδο: Διατηρήστε το χώμα απλώς υγρό – όχι υγρό. Καθώς τα φυτά ωριμάζουν, βεβαιωθείτε ότι τα δοχεία βρίσκονται σε μια ζεστή, ηλιόλουστη τοποθεσία.
 • Χρένο: Διατηρήστε το μίγμα του εδάφους ομοιόμορφα υγρό. Τροφοδοτήστε μία φορά κατά τη διάρκεια της σεζόν με πλήρες λίπασμα σε πλήρη ισχύ.
 • Jicama: Διατηρήστε το φυτό σε ηλιόλουστη θέση για τουλάχιστον έξι ώρες κάθε μέρα. Διατηρήστε το χώμα ομοιόμορφα υγρό – ποτέ μουσκεμένο. Τροφοδοτήστε με υγρό λίπασμα 10-10-10 σε πλήρη ισχύ μία φορά κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.
 • Λάχανο: Διατηρήστε το έδαφος απλώς υγρό. Λεπτό φυτό σε απόσταση 8 ιντσών (20 cm). Τροφοδοτήστε με λίπασμα υψηλής περιεκτικότητας σε άζωτο και κάλιο σε πλήρη ισχύ δύο φορές κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.
 • Πράσα: Διατηρήστε το χώμα ομοιόμορφα υγρό – ποτέ μουσκεμένο, κάτι που μπορεί να προκαλέσει σήψη. Ο δροσερός καιρός δεν θα βλάψει τα φυτά. Ξεφλουδίστε τα πράσα τοποθετώντας ένα τμήμα αδιαφανούς πλαστικού σωλήνα ή σωλήνα διαμέτρου 2 ιντσών πάνω από το καθένα όταν τα στελέχη αρχίζουν να πήζουν (το χώμα δεν είναι πρακτικό σε δοχεία).
 • Μαρούλι: Διατηρήστε το χώμα ομοιόμορφα υγρό, αλλά όχι υγρό μέχρι να σχηματιστούν κεφαλές – το πολύ νερό μπορεί να προκαλέσει σήψη ή ρωγμές των ποικιλιών. Τροφοδοτήστε ελαφρά κάθε δύο εβδομάδες με ένα πλήρες υγρό λίπασμα αραιωμένο στη μισή δύναμη. Ο ζεστός καιρός μπορεί να προκαλέσει την άνθηση ποικιλιών που δεν είναι ανθεκτικές στα μπουλόνια. Προστατέψτε τα φυτά από τον καυτό ήλιο με ύφασμα σκιάς.
 • Πεπόνια: Διατηρήστε το έδαφος ομοιόμορφα υγρό. Μην το αφήσετε να στεγνώσει αλλά προσέξτε να μην το ποτίσετε υπερβολικά. Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει σκάσιμο των φρούτων και μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Κρατήστε το φύλλωμα στεγνό για να αποφύγετε μυκητιασικές ασθένειες. Προσθέστε λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης 10-10-10 στο έδαφος μετά την άνθηση των αμπελιών. πλαϊνό φόρεμα με υδατοδιαλυτό λίπασμα μερικές εβδομάδες πριν από την πρώτη συγκομιδή. Τα πεπόνια ευδοκιμούν σε ζεστές θερμοκρασίες. Εάν ο καιρός είναι δροσερός ή σε περιοχές σύντομης περιόδου, διατηρήστε το μείγμα χώματος ζεστό καλύπτοντας με μαύρο πλαστικό και τοποθετώντας τα δοχεία στον άμεσο ήλιο όλη την ημέρα. Αφήστε τα αμπέλια να ακολουθήσουν ή εκπαιδεύστε τα αμπέλια σε μια πέργκολα, εάν το δοχείο είναι βαρύ και δεν ανατρέπεται. Στηρίξτε τα πεπόνια με πέργκολα με δίχτυ.
 • Μπάμια: Οι μπάμιες αναπτύσσονται καλύτερα σε ζεστό καιρό. σπείρουν σπόρους μετά από νυχτερινές θερμοκρασίες κατά μέσο όρο 65°F (18°C). Διατηρήστε το χώμα απλώς υγρό – ποτέ υγρό.
 • Κρεμμύδια: Διατηρήστε το έδαφος ομοιόμορφα υγρό καθ ‚όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου για να εξασφαλίσετε καλή ανάπτυξη των βολβών – αλλά μην το ποτίζετε υπερβολικά, κάτι που μπορεί να προκαλέσει σήψη. Τα κρεμμύδια είναι βαριές ταΐστρες και πρέπει να δίνεται υγρό λίπασμα 5-10-10 σε πλήρη ισχύ δύο φορές το μήνα.
 • Αρακάς: Διατηρήστε το χώμα ελάχιστα υγρό. Λεπτά σπορόφυτα σε απόσταση 3 ιντσών το ένα από το άλλο και τύποι αναρρίχησης με τρένο σε δίχτυα ή ξύλινα πέργκολα όταν εμφανίζονται έλικες. Τροφοδοτήστε δύο φορές κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου με ένα υγρό λίπασμα χαμηλής περιεκτικότητας σε άζωτο 5-10-10 αραιωμένο στη μισή ισχύ (υπερβολικό άζωτο θα διεγείρει την ανάπτυξη των φύλλων σε βάρος των λοβών).
 • Πιπεριές: Διατηρήστε το έδαφος ομοιόμορφα υγρό αλλά όχι υγρό καθ‘ όλη τη διάρκεια της σεζόν και ιδιαίτερα κατά την ανάπτυξη των καρπών. Τροφοδοτήστε με ένα πλήρες λίπασμα αραιωμένο στη μισή δύναμη όταν τα φυτά είναι καλά εγκατεστημένα και για άλλη μια φορά λίγο πριν ανοίξουν τα άνθη. Οι πιπεριές αναπτύσσονται καλύτερα όταν οι νυχτερινές θερμοκρασίες δεν πέφτουν κάτω από τους 68°F (20°C) τη νύχτα και παραμένουν μεταξύ 75-80°F (24-26°C) κατά τη διάρκεια της ημέρας. Χρησιμοποιήστε ένα πλωτό κάλυμμα σειράς ή ένα πανί για σκίαση για να προστατέψετε τα φρούτα από το ηλιακό ζεμάτισμα εάν ο καιρός γίνει ζεστός (πάνω από 90°F/32°C).
 • Πατάτες: Καλλιεργήστε πατάτες σε ηλιόλουστη τοποθεσία. Διατηρήστε το έδαφος ομοιόμορφα υγρό. οι κύκλοι ξηρασίας και καταβροχής δημιουργούν παραμορφωμένους κόνδυλους.
 • Κολοκύθες: Διατηρήστε το έδαφος ομοιόμορφα υγρό και μην το αφήσετε να στεγνώσει για την καλύτερη ανάπτυξη των καρπών. Αποφύγετε το βρέξιμο των φύλλων που μπορεί να οδηγήσουν σε μυκητιασικές ασθένειες. Τροφοδοτήστε μετά την ανθοφορία με λίπασμα 10-10-10 σε πλήρη ισχύ.
 • Ραπανάκια: Διατηρήστε το έδαφος ομοιόμορφα. μην το αφήσετε να στεγνώσει — αλλά μην το αφήσετε να μουσκέψει. Λεπτά έως πιο δυνατά σπορόφυτα, σε απόσταση 3 ιντσών μεταξύ τους. Τροφοδοτήστε με υγρό λίπασμα 10-10-10, αραιωμένο στη μισή δύναμη. Μία τροφή ανά καλλιέργεια είναι το μόνο που χρειάζεται.
 • Μέγα γογγύλιον: Διατηρήστε το έδαφος ομοιόμορφα υγρό καθ ‚όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Λεπτά εγκατεστημένα σπορόφυτα με απόσταση 6 έως 8 ίντσες (15-20 cm). Ταΐστε μια εβδομάδα μετά την αραίωση και ξανά τρεις εβδομάδες μετά την αραίωση – με ένα πλήρες υγρό λίπασμα αραιωμένο στη μισή δύναμη.
 • Σπανάκι: Διατηρήστε το έδαφος ομοιόμορφα υγρό καθ ‚όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Μόλις τα φυτά είναι καλά εγκατεστημένα, αρχίστε να τρέφονται με λίπασμα υψηλής περιεκτικότητας σε άζωτο αραιωμένο στη μισή δύναμη κάθε δύο εβδομάδες. Όταν τα φυτά είναι 3 έως 4 ίντσες (7-10 cm) ψηλά, λεπτύνετε έτσι ώστε τα υπόλοιπα φυτά να απέχουν 6 ίντσες (15 cm) μεταξύ τους.
 • Σκουός: Διατηρήστε το μείγμα γλάστρας ομοιόμορφα υγρό. κρατήστε το νερό μακριά από το φύλλωμα που είναι ευαίσθητο στο ωίδιο. Καλλιεργήστε το σκουός σε ένα φωτεινό ηλιόλουστο μέρος για καλύτερη απόδοση. Τοποθετήστε μαύρο πλαστικό φύλλο γύρω από τη βάση των φυτών νωρίς την εποχή για να διατηρήσετε την υγρασία και τα ζεστά φυτά. αργότερα χρησιμοποιήστε αλουμινόχαρτο για να διατηρήσετε την υγρασία και να απωθήσετε τα έντομα με έντονο ανακλώμενο φως κάτω από τα φύλλα. Τροφοδοτήστε με λίπασμα 10-10-10 μετά την καρπόδεση.
 • Γλυκοπατάτες: Μόλις δημιουργηθούν οι μεταμοσχεύσεις, διατηρήστε το μείγμα γλάστρας απλώς υγρό – ποτέ υγρό. Ένα μήνα μετά την πήξη, ρίξτε ένα λίπασμα αργής απελευθέρωσης 10-10-10 στο έδαφος αποφεύγοντας την επαφή με τα στελέχη.
 • Σέσκουλο: Διατηρήστε το έδαφος ομοιόμορφα υγρό κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. πολύ λίγο νερό θα κάνει τα φύλλα να είναι άκαμπτα και χονδροειδή. Λεπτά σπορόφυτα όταν έχουν ύψος 2 έως 3 ίντσες (5-7 cm) έως 6 ίντσες (15 cm) μεταξύ τους. Τροφοδοτήστε με ένα πλήρες υγρό λίπασμα κάθε δύο εβδομάδες μόλις δημιουργηθούν τα φυτά.
 • Ντομάτες: Βεβαιωθείτε ότι τα φυτά εκτυλίσσονται όλη μέρα στον άμεσο ήλιο. Διατηρήστε το μείγμα γλάστρας απλώς υγρό καθ ‚όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.
 • Ντομάτες: Διατηρήστε το έδαφος ακριβώς υγρό καθ ‚όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Μην το αφήνετε να στεγνώσει και μην το ποτίζετε υπερβολικά (ο κύκλος στεγνού-βρεγμένου μπορεί να προκαλέσει ρωγμές ή σήψη στα άκρα των ανθέων). Τροφοδοτήστε με τροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε άζωτο και υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο μία φορά το μήνα ενώ τα φρούτα αναπτύσσονται. Λίγο πριν τη συγκομιδή σταματήστε να ταΐζετε. Τα φυτά που προστατεύονται από τον άνεμο πρέπει να δέχονται ένα απαλό κούνημα κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας (αυτό θα βοηθήσει να διασφαλιστεί η πτώση της γύρης από τον ανθήρα στο στίγμα – η ντομάτα έχει ένα πλήρες άνθος που αυτογονιμοποιείται).
 • Γογγύλια: Διατηρήστε το έδαφος ομοιόμορφα υγρό καθ ‚όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Λεπτά εγκατεστημένα σπορόφυτα με απόσταση 6 έως 8 ίντσες (15-20 cm). Ταΐστε μια εβδομάδα μετά την αραίωση και ξανά τρεις εβδομάδες μετά την αραίωση – με πλήρες υγρό λίπασμα αραιωμένο στη μισή δύναμη