Συστατικά μείγματος γλάστρας – Συγκομιδή στο τραπέζι

Συστατικά μείγματος γλάστρας – Συγκομιδή στο τραπέζι

Dezember 3, 2022 0 Von admin

Γλάστρο ντομάταςΈνα μείγμα γλάστρας είναι ένας συνδυασμός οργανικών σωματιδίων και πόρων ή χώρων που συγκρατούν αέρα και νερό. Η οργανική ύλη ή το έδαφος περιέχει θρεπτικά συστατικά.

Ο αέρας και το νερό σε ένα μείγμα γλάστρας είναι απαραίτητα για να αναπτυχθούν και να επιβιώσουν οι ρίζες και οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί στο έδαφος.

Τα φυτά χρειάζονται αέρα γύρω από τις ρίζες τους για να περάσουν τα θρεπτικά συστατικά από το έδαφος μέσω του νερού του εδάφους στις ρίζες. Τα θρεπτικά συστατικά απορροφώνται σε ένα φυτό με το νερό που προσλαμβάνεται από τις ρίζες.

Οι μικροί χώροι στο έδαφος ονομάζονται μικροπόροι. περιέχουν κυρίως νερό. Οι μεγάλοι χώροι στο έδαφος ονομάζονται μακροπόροι. περιέχουν κυρίως αέρα.

Όταν ένα μείγμα γλάστρας ή χώμα συμπιέζεται ή όταν υπάρχει πάρα πολύ νερό στο έδαφος, οι ρίζες δεν μπορούν να αντλήσουν θρεπτικά συστατικά στο φυτό.

Οι χώροι σε ένα καλό μείγμα γλάστρας πρέπει να γεμίζονται μισοί με νερό και μισοί με αέρα. Η οργανική ύλη σε ένα μείγμα γλάστρας πρέπει να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Το μείγμα γλάστρας είναι μια ελαφριά εναλλακτική λύση στο χώμα κήπου. Τα εμπορικά αναμεμειγμένα μείγματα γλάστρας είναι παστεριωμένα και απαλλαγμένα από σπόρους ζιζανίων, νηματώδη παρασίτων (μικρά μικροσκοπικά σκουλήκια) και σπόρια μυκήτων που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες.

Περιεχόμενα εμπορικών μιγμάτων γλάστρας:

Ποια είναι τα συστατικά σε ένα μείγμα γλάστρας – που ονομάζεται επίσης χώμα για γλάστρες, μείγμα εκκίνησης ή μείγμα μεταφύτευσης – και τι κάνουν; Εδώ είναι ένας οδηγός:

Βερμικουλίτης: είναι μια μορφή πετρώματος μαρμαρυγίας που έχει θερμανθεί γρήγορα σε περίπου 2.000°F (1.093°C). Η υγρασία που παγιδεύεται στο ορυκτό μετατρέπεται σε ατμό και σκάει τον γκρίζο-καφέ βράχο σε μικρά σπογγώδη θραύσματα. Ο βερμικουλίτης μπορεί να απορροφήσει πολλές φορές το βάρος του σε νερό και θρεπτικά συστατικά. Βοηθά να διατηρείται ένα δοχείο υγρό και περιέχει μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο-στοιχεία που απαιτούνται για την υγιή ανάπτυξη των φυτών. Ο βερμικουλίτης έχει ουδέτερο pH.

Περλίτης: είναι φτιαγμένο από υπόλευκο ηφαιστειακό πέτρωμα. Θερμαίνεται γρήγορα στους 1.800°F (982°C) και σκάει σε μικρούς πυρήνες. Ο περλίτης συγκρατεί την υγρασία στην επιφάνειά του αλλά δεν την απορροφά. Προστίθεται σε μείγματα γλάστρας για να δημιουργήσει μικρές τσέπες μεταξύ των σωματιδίων του εδάφους που επιτρέπουν στο οξυγόνο να εισέλθει στο μείγμα. Το οξυγόνο είναι απαραίτητο για την επιβίωση των ριζών των φυτών. Ο περλίτης δεν προσθέτει θρεπτικά συστατικά στο μείγμα και έχει ουδέτερο pH.

Λίπασμα από φυτάνθρακας: είναι ένα φυτό τυρφώνων που συλλέγεται κυρίως στον Καναδά (είναι ένας πολύ αργός ανανεώσιμος πόρος – οι τύρφοι σχηματίζονται εδώ και εκατοντάδες χρόνια). Η τύρφη κρατά πολλές φορές το βάρος της σε νερό και επίσης κρατά αέρα. Είναι αργή στην αποσύνθεση και προσθέτει ελάχιστα θρεπτικά συστατικά. Τύρφη σε pH 3,5-4,5.

Ασβεστόλιθος (είτε δολομιτικός είτε ασβεστικός): είναι μια πηγή ασβεστίου που προστίθεται στα μείγματα γλάστρας για την αντιμετώπιση της οξύτητας της τύρφης. Ο δολομιτικός ασβεστόλιθος περιέχει μαγνήσιο εκτός από ασβέστιο.

Coco Peat ή Coir: είναι ανακυκλωμένο φλοιό καρύδας που συγκρατεί πολλές φορές το βάρος του νερό—περισσότερο από τύρφη—και επίσης κρατά αέρα. Το Coco peat χρησιμοποιείται σε μείγματα γλάστρας ως εναλλακτική λύση για την τύρφη. Έχει pH 5,7-6,8. Το κοκοφοίνικα έρχεται σε συμπιεσμένα τούβλα που πρέπει να εμποτιστούν σε ζεστό νερό πριν χρησιμοποιηθούν.

Αλεσμένος φλοιός ελάτης ή πεύκου και κομποστοποιημένο πριονίδι κοκκινόξυλου: Τα αλεσμένα σωματίδια ξύλου προσθέτουν υφή και σώμα σε ένα μείγμα γλάστρας και παρέχουν αγκύρωση για τις ρίζες. Τα σωματίδια του ξύλου περιέχουν κάποια θρεπτικά συστατικά.

Θρεπτικά συστατικά από λίπασμα: μερικές φορές προστίθεται ένα πλήρες λίπασμα για όλες τις χρήσεις στα μείγματα γλάστρας. Ένα πλήρες λίπασμα περιέχει καθένα από τα τρία κύρια φυτικά θρεπτικά συστατικά, άζωτο, φώσφορο και κάλιο (συντομογραφία NPK). Ένα κοινό λίπασμα για όλες τις χρήσεις θα περιέχει 10 τοις εκατό άζωτο, 10 τοις εκατό φώσφορο και 10 τοις εκατό κάλιο (το υπόλοιπο μείγμα είναι μια αδρανής ουσία). αυτό το λίπασμα θα αναφέρεται ως 10-10-10.