Σπιτική υβριδική συνταγή για ζωμό οστών και ζωμό

Σπιτική υβριδική συνταγή για ζωμό οστών και ζωμό

Oktober 5, 2022 0 Von admin

Τίποτα δεν συγκρίνεται με τον σπιτικό ζωμό από κόκαλα! Και νιώθω ότι έχω ξεκλειδώσει το μυστικό για να φτιάξω τον ΚΑΛΥΤΕΡΟ ζωμό από κόκκαλο κοτόπουλου της ζωής μου. Χρησιμοποιώ τη συγκεκριμένη μέθοδο εδώ και δύο χρόνια και δεν θα επιστρέψω στη χρήση άλλης γιατί είναι πολύ καλή! Έτσι, αν διαπιστώσετε ότι ο σπιτικός ζωμός από κόκαλα δεν έχει γεύση ή εάν ο ζωμός από κόκαλά σας δεν ζελατινοποιείται καλά μόλις κρυώσει… αυτή η μέθοδος είναι για εσάς!

Ναι, εμπλέκονται πόδια κοτόπουλου.
Όχι, δεν το κάνεις έχω να τα χρησιμοποιήσω… αλλά ελπίζω να σας πείσω για το αντίθετο!

Οι όροι ζωμός και ζωμός έχουν συζητηθεί εδώ και χρόνια. Παραδοσιακά ο «ζωμός» φτιάχνεται με κρέας και μερικά κόκαλα και μαγειρεύεται μόνο για μερικές ώρες. Ο ζωμός τείνει να είναι πραγματικά γευστικός και πιο ελαφρύς. Ένα «στοκ» φτιάχνεται από κόκαλα και λίγο κρέας, μαγειρεύεται χαμηλά και αργά για πολλή ώρα. Το απόθεμα συχνά καταλήγει θολό και με πιο πλούσιο στόμα από το κολλαγόνο που εξήχθη. Και ο «ζωμός από κόκαλο» είναι το μοντέρνο όνομα για το στοκ!

Ένας ζωμός έχει υπέροχη γεύση, ένας ζωμός ζωμού/οστά έχει εξαιρετικά θρεπτικά συστατικά. Μου αρέσει να συνδυάζω τα δύο για να φτιάξω έναν σούπερ ζωμό που είναι γεμάτος γεύση και θρεπτικά συστατικά!

Σώστε αυτά τα οστά!

Σώζετε όλα τα χρησιμοποιημένα κόκαλα κοτόπουλου, σωστά; Δεν πετάτε απλώς αυτό το διατροφικό χρυσό; Οποιοδήποτε κόκκαλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή ζωμού – κόκκαλα κοτόπουλου, φτερούγες, κόκαλα τυμπάνου, οτιδήποτε και οτιδήποτε!

Παλιά έφτιαχνα ζωμό από κόκαλα χρησιμοποιώντας μόνο τα χρησιμοποιημένα κόκαλα και σφάγια κοτόπουλου που είχα σώσει. Τα έβγαζα στην κατάψυξη μέχρι να μου αρέσουν και μετά τα έβγαζα για να φτιάξω σπιτικό ζωμό από κόκαλα. Ήταν πάντα εντάξει η γεύση. Δεδομένου ότι υπήρχε λίγο έως καθόλου κρέας σε αυτά τα κόκαλα, δεν είχε γεύση.

Αυτή η υβριδική μέθοδος εξακολουθεί να σας επιτρέπει να αποθηκεύσετε και να χρησιμοποιήσετε αυτά τα πολύτιμα κόκαλα, αλλά έχει πολύ περισσότερη γεύση από την προσθήκη φρέσκου κρέατος κοτόπουλου!

Στιγμιαία κατσαρόλα, κατσαρόλα ή αργή κουζίνα;

χρησιμοποιώ ένα Instant Pot για την παρασκευή σπιτικού ζωμού από κόκαλα, και νομίζω ότι είναι ένα απίστευτο εργαλείο για αυτή τη δουλειά. Στην πραγματικότητα, ο ζωμός είναι το ΜΟΝΟ πράγμα για το οποίο χρησιμοποιώ το Instant Pot μου και το λατρεύω απόλυτα γι‘ αυτό – έχει μεταμορφώσει την παραγωγή ζωμού μου! έχω το Μέγεθος 6 λίτρωναλλά θα ήθελα να κάνω αναβάθμιση στο Μοντέλο 8 λίτρων για να φτιάξετε μεγαλύτερες παρτίδες ζωμού!

Αγοράστε ένα Instant Pot εδώ!

Ο πραγματικά εκπληκτικός ζωμός από κόκαλα διαρκεί παραδοσιακά τουλάχιστον 24 ώρες σιγοβρασμού και δεν είμαι πρόθυμος να αφήσω μια κατσαρόλα να μαγειρευτεί στη σόμπα όλη τη νύχτα. Απλώς με κάνει πολύ νευρικό! Το Instant Pot μπορεί να πετύχει το ίδιο πράγμα μέσα σε λίγες ώρες.

Αν και η αργή κουζίνα είναι επίσης μια επιλογή, έχω μειώσει τη χρήση της δικής μου τα τελευταία δύο χρόνια μετά από αναφορές ότι το κεραμικό ένθετο μπορεί να περιέχει μόλυβδο που μπορεί να διαρρεύσει στο φαγητό σας. Προτιμώ πολύ το ένθετο από ανοξείδωτο χάλυβα του Instant Pot, την ευκολία χρήσης, τον γρήγορο χρόνο μαγειρέματος και το εξαιρετικό τελικό προϊόν.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν την τεχνική για υβριδικό ζωμό και να την προσαρμόσετε στην εστία, την αργή κουζίνα ή την παραδοσιακή χύτρα ταχύτητας!

Σπιτικός ζωμός οστών Μέρος 1

Το πρώτο βήμα είναι να φτιάξουμε έναν υπέροχο γευστικό γευστικό ζωμό, τον οποίο θα κάνουμε μαγειρεύοντας μαζί κοτόπουλο και λαχανικά στο Instant Pot.

Στο Instant Pot, προσθέστε:
1-2 μεγάλα καρότα, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
2-3 κοτσάνια σέλινου, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
1 μεγάλο κίτρινο κρεμμύδι, το δέρμα αφήνεται και κομμένο στα τέσσερα
2 σκελίδες σκόρδο
5-6 κλωναράκια φρέσκο ​​μαϊντανό
2 κιλά μπούτια κοτόπουλου με κόκαλα, με δέρμα

Προαιρετικά: Συχνά προσθέτω μερικά αποξηραμένα κομμάτια μανιταριών για επιπλέον γεύση. Μπορείτε να προσθέσετε ό,τι άλλο σας αρέσει εδώ… δεντρολίβανο, παστινάκι, πράσο κλπ. Μου αρέσει να κρατάω τη γεύση κλασική, οπότε προσθέτω μόνο τα παραπάνω λαχανικά.

Μου αρέσει να χρησιμοποιώ μηρούς κοτόπουλου με κόκαλο, με δέρμα, επειδή είναι προσιτές. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ολόκληρο κομμένο κοτόπουλο ή οποιοδήποτε μέρος που σας αρέσει, αρκεί να περιλαμβάνει κρέας, δέρμα και κόκαλα.

Γεμίστε το Instant Pot με νερό μέχρι να καλυφθούν ΑΠΛΩΣ όλα τα υλικά. Προσθέτοντας περισσότερο νερό θα έχετε έναν υδαρή ζωμό που δεν κάνει ζελέ.

Μαγειρέψτε υψηλή πίεση για 30 λεπτά. Αυτός είναι ένας καλός χρόνος για να εξαγάγετε πολλή γεύση από το κοτόπουλο, αλλά να μην το εκμηδενίσετε εντελώς, ώστε να μην του μείνει καθόλου γεύση.

Μόλις αποσυμπιεστεί το Instant Pot, τοποθετήστε ένα τρυπητό πάνω από ένα μεγάλο μπολ και μεταφέρετε όλο το κρέας, τα λαχανικά και το ζωμό σε αυτό, επιτρέποντας στον υγρό χρυσό να μαζευτεί στο παρακάτω μπολ.

Αφαιρέστε το κρέας κοτόπουλου από όλα τα κόκαλα. Τοποθετήστε τα κόκαλα πίσω στο Instant Pot και τοποθετήστε το κρέας κοτόπουλου σε ξεχωριστό δοχείο – μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για ό,τι θέλετε: κοτόσουπα, σαλάτα κοτόπουλου, νάτσος κοτόπουλου…

Σπιτικός ζωμός οστών Μέρος 2

Τώρα θα κάνουμε το θεραπευτικό και πολύ Πυκνό σε ΘΡΕΠΤΙΚΑ μέρος του ζωμού των οστών μας!

Στο Instant Pot προσθέστε:
Κόκαλα και δέρμα από το κοτόπουλο που μόλις μαγειρέψατε στο Μέρος 1
2 σφάγια με κόκαλα, δέρμα και κομμάτια που έχετε σώσει
5-8 πόδια κοτόπουλου (για μένα αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο)
Προαιρετικά λαχανικά, παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιήσατε στο Μέρος 1

Προσθέστε όλα όσα περιγράφονται παραπάνω στο δικό σας Instant Pot (και δεν χρειάζεται να πλύνετε την κατσαρόλα ανάμεσα στα Μέρη και το 1 και το 2!). Αυτό είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να χρησιμοποιήσετε υπολείμματα λαχανικών που έχετε αποθηκεύσει και στην κατάψυξη… όλα αυτά τα μπλουζάκια από σέλινο, τις φλούδες από κρεμμύδια, τις άκρες των καρότων και τα κοτσάνια βοτάνων!

Και πάλι γεμίζουμε την κατσαρόλα με φρέσκο ​​νερό μέχρι να καλυφθούν ΑΠΟΛΥΤΑ τα υλικά.

Μαγειρέψτε υψηλή πίεση για τρεις ώρες. Το Instant Pot μου είναι παλαιότερο και δεν τρέχει τόσο πολύ, επομένως τρέχω έναν κύκλο 120 λεπτών ακολουθούμενο από έναν κύκλο 60 λεπτών. Μόλις μου κάνει ένα ηχητικό σήμα ότι ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος, πατάω το κουμπί απενεργοποίησης και μετά το ξαναρχίζω ξανά – δεν χρειάζεται να το αφήσω να κρυώσει ή να αποσυμπιεστεί μεταξύ των κύκλων, εάν πρέπει να τρέξετε περισσότερους από έναν.

Μόλις ολοκληρωθεί το Μέρος 2 της παρασκευής ζωμού οστών, σουρώνουμε τα κόκαλα και τα λαχανικά, συλλέγοντας τον ζωμό σε ένα μεγάλο μπολ.

Σπιτικός ζωμός οστών Μέρος 3

Το τελευταίο βήμα στον υβριδικό σπιτικό ζωμό οστών μου είναι να συνδυάσω τους δύο ζωμούς. Τα αδειάζω μαζί, τα αφήνω να κρυώσουν στον πάγκο για λίγο και μετά μεταφέρω τον ζωμό στο ψυγείο να κρυώσει όλο το βράδυ.

Το επόμενο πρωί είναι το διασκεδαστικό μέρος – βλέποντας πώς ο όμορφος ζωμός σας έγινε ζελέ! Μόλις κρυώσει ο ζωμός, τυχόν λίπος θα ανέβει στην κορυφή – μην το ξεφορτωθείτε! Το λίπος είναι εκεί που υπάρχει τόσο μεγάλη γεύση. Ανάλογα με το κοτόπουλο που χρησιμοποιήσατε, μπορεί να έχει πολύ ή λίγο λίπος, οπότε μην διστάσετε να ξύσετε λίγο από αυτό αν σας φαίνεται υπερβολικό… αλλά μην το ξεφορτωθείτε όλο!

Ρίχνω μέσα το ζωμό τα αγαπημένα μου επαναχρησιμοποιήσιμα δοχεία κατάψυξης– είναι επαναχρησιμοποιήσιμα για χρόνια, χωρίς BPA, δεν λερώνουν ή συγκρατούν οσμές, είναι εξαιρετικά στην πρόληψη του εγκαύματος στην κατάψυξη και πολύ φθηνά με λιγότερο από 15 $ για 24. Αγοράστε τα εδώ! Μου αρέσουν και τα δύο 32-ουγγιά και 16-ουγγιά μέγεθος για ζωμό.

Φροντίζω πάντα, πάντα να έχω σπιτικό ζωμό από κόκαλα στην κατάψυξη.

Αν θέλετε να με δείτε να το κάνω αυτό σε βίντεο, έχω μια αποθηκευμένη ιστορία στον κύλινδρο επισήμανσης του Instagram όπου μοιράζομαι όλη τη διαδικασία! Βρείτε τη σελίδα μου στο Instagram εδώ!

Σχετικά με τα πόδια κοτόπουλου

Κάνε το, σε παρακαλώ απλά εμπιστεύσου με. Δεν θα φτιάχνω πια σπιτικό ζωμό από κόκαλα χωρίς πόδια κοτόπουλου! Πρώτα απ ‚όλα, έχουν μια καταπληκτική ποσότητα κολλαγόνου που πρέπει να εγκαταλείψετε, και αυτό θα δώσει στον ζωμό σας ένα όμορφο τζελ. Δεύτερον, αυτός είναι ένας φανταστικός τρόπος για να κάνετε την κατανάλωση κοτόπουλου πιο βιώσιμη και να τιμήσετε τη ζωή του ζώου χρησιμοποιώντας όλα τα μέρη του, ακόμα και εκείνα που θεωρούνται ανεπιθύμητα.

Φαίνονται κάπως χοντροκομμένα; Ναι, είναι πόδια!
Θα σου συνιστούσα να το ξεπεράσεις και απλά να τα δοκιμάσεις. 🙂

Προμήθεια ποδιών κοτόπουλου
Βρίσκω πόδια κοτόπουλου στο κατεψυγμένο τμήμα στο τοπικό μου κατάστημα φυσικών τροφίμων για όχι πολύ περισσότερο από ένα τραγούδι. Εάν το δικό σας δεν τα μεταφέρει, μπορείτε πάντα να ρωτήσετε τον κρεοπώλη, καθώς είναι συχνά πολύ εξυπηρετικοί και πιθανότατα μπορούν να σας πάρουν μερικά. Ένα καλό μέρος για να ελέγξετε είναι το τοπικό μεξικάνικο παντοπωλείο – συνήθως το έχουν. Εάν εξακολουθείτε να μην μπορείτε να βρείτε κανένα, μπορείτε συχνά να τα παραγγείλετε ηλεκτρονικά από Λιβάδια λευκής βελανιδιάςκαι πιθανώς και σε άλλα μέρη.

Συχνές ερωτήσεις για σπιτικό ζωμό οστών

Προσθέτετε αλάτι;
Δεν προσθέτω αλάτι στο ζωμό μου όταν τον φτιάχνω, καθώς προτιμώ να προσαρμόζω το επίπεδο αλατιού όταν μαγειρεύω με αυτό. Μου αρέσει να έχω αυτό το πρότυπο καθώς κρατά τα πράγματα απλά, εύκολα και συνεπή για μένα.

Προσθέτετε ξύδι;
Δεν προσθέτω ξύδι ή οποιοδήποτε είδος οξέος στο ζωμό των οστών μου. Γιατί; Έχω διαβάσει αρκετή λογοτεχνία για να μου πει ότι στην πραγματικότητα δεν κάνει τίποτα ή δεν βοηθά στην απομάκρυνση περισσότερων θρεπτικών συστατικών από τα οστά… συν, δεν αντέχω τη γεύση του.

Έχει σημασία η ποιότητα του κοτόπουλου για τον ζωμό;
Διατηρώ αρκετά υψηλά πρότυπα για το φαγητό που επέλεξα να βάλω στο σώμα μου. Όταν φτιάχνω κάτι που σκοπεύω να είναι θεραπευτικό και γεμάτο θρεπτικά συστατικά, η χρήση κοτόπουλου υψηλότερης ποιότητας είναι σημαντική. Ειδικά επειδή ο ζωμός μαγειρεύεται για πολύ καιρό, οι τοξίνες που περιέχονται στο κοτόπουλο έχουν τη δυνατότητα να βγουν στον ζωμό. Το βιολογικό κοτόπουλο και το κοτόπουλο που εκτρέφεται σε βοσκότοπους είναι το καλύτερο για την παρασκευή ζωμού.

Χαρούμενη σπιτική παρασκευή ζωμού από κόκαλα!

Θέλετε περισσότερα από το σπίτι;


Αυτή η ανάρτηση μπορεί να περιέχει συνδέσμους συνεργατών, πράγμα που σημαίνει ότι εάν κάνετε κλικ σε αυτούς και καταλήξετε να αγοράσετε ένα αντικείμενο (οποιοδήποτε αντικείμενο, όχι απαραίτητα αυτό που πρότεινα!) μπορεί να λάβω χρηματική ή άλλη αποζημίωση. Η τιμή που πληρώνετε δεν επηρεάζεται από τη χρήση αυτού του συνδέσμου και η αγορά πραγμάτων που θα λάβατε ούτως ή άλλως μέσω ενός συνδέσμου συνεργάτη είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να υποστηρίξετε τον αγαπημένο σας blogger και συνάδελφο οικοδεσπότη! Ευχαριστώ!


Instagram Collage Whole Fed Homestead