Πολλαπλασιασμός ροδακινιάς από μοσχεύματα μαλακής ξυλείας

Πολλαπλασιασμός ροδακινιάς από μοσχεύματα μαλακής ξυλείας

Dezember 1, 2022 0 Von admin

Αποφασίσαμε ότι ο πολλαπλασιασμός των ροδακινιών από μοσχεύματα μαλακού ξύλου ήταν ο καλύτερος τρόπος όταν δεν μπορούσαμε να βρούμε την ποικιλία που θέλαμε στο κατάστημα την περασμένη εβδομάδα.

Το καλύτερο ροδάκινο που έχουμε καλλιεργήσει ποτέ εδώ στο Seven Oaks Farm είναι το „Red Haven“. Το συνέστησε ο γείτονάς μας, ένας άνδρας του οποίου η οικογένεια καλλιεργούσε αυτήν την περιοχή από το 1700. Είπε ότι η ροδακινιά του «Red Haven» ήταν μια σταθερή παραγωγή. Προσθέσαμε ένα στο περιβόλι μας πριν από τρία χρόνια και μέχρι στιγμής, απολαύσαμε ένα ροδάκινο από το δέντρο.

Το Red Haven θα έπρεπε να ονομάζεται „Red Heaven“ επειδή αυτό το φρέσκο ​​ροδάκινο ήταν ΤΑ ΠΑΝΤΑ φρέσκο ​​ροδάκινο. Γλυκός. Χυμώδης. Γεμιστά με γεύση ροδάκινου. Όταν ο Χάμπι κι εγώ χωρίσαμε το ροδάκινο, το φάγαμε όρθιο στο περιβόλι κάτω από τα κλαδιά του, με χυμό να στάζει στο πηγούνι μας, το βουητό των καλοκαιρινών μελισσών στον αέρα. Ήταν… παράδεισος σε ένα φρούτο.

Σοβαρά.

Από τότε, βρισκόμαστε σε μια προσπάθεια να αντικαταστήσουμε τις τέσσερις ροδακινιές «Elberta» στο περιβόλι μας με το «Red Haven». Αλλά το τοπικό κέντρο κήπου „big box“ όπου το αγοράσαμε αρχικά δεν το έχει μεταφέρει από τότε!

Έτσι, με λίγη απογοήτευση και αποφασιστικότητα, έβγαλα το βιβλίο μου για τον πολλαπλασιασμό των φυτών και αποφάσισα να πολλαπλασιάσω μια ροδακινιά από ένα κόψιμο μαλακού ξύλου.

Εδώ είμαι στο περιβόλι μας εδώ στο Seven Oaks Farm. Κρατώ τα μοσχεύματα μαλακού ξύλου από τις ροδακινιές μας που ετοίμασα για πολλαπλασιασμό αυτό το Σαββατοκύριακο.

Γιατί να δοκιμάσετε να πολλαπλασιάσετε ροδακινιές από μοσχεύματα μαλακού ξύλου;

Τα μοσχεύματα δεν είναι ο συνηθισμένος τρόπος πολλαπλασιασμού των ροδακινιών. Οι περισσότερες ροδακινιές είναι εμβολιασμένες. Ο εμβολιασμός περιλαμβάνει την κοπή δύο υγιών δέντρων και τον νάρθηκα μεταξύ τους, έτσι ώστε μια ποικιλία να αναπτυχθεί στο απόθεμα ρίζας μιας άλλης. Αυτό γίνεται επειδή πολλά οπωροφόρα δέντρα, συμπεριλαμβανομένων των ροδακινιών, που παράγουν νόστιμα φρούτα δεν έχουν τις δυνατές, σκληρές και ζωηρές αναπτυξιακές συνήθειες άλλων ποικιλιών. Με τον εμβολιασμό των δέντρων, μπορείτε να διατηρήσετε το σθένος ενός παλαιότερου αποθέματος ρίζας (που μπορεί να παράγει λιγότερο νόστιμο καρπό) και τα χαρακτηριστικά του καρπού από το ανώτερο μόσχευμα.

Οι ροδακινιές είναι ένα από τα λίγα οπωροφόρα δέντρα που μπορούν να ριζωθούν από μοσχεύματα μαλακού ξύλου. Μια κοπή μαλακού ξύλου παίρνει ένα στέλεχος μαλακού ξύλου ή ξύλο από φρέσκα στελέχη ανάπτυξης.

Ο Απρίλιος στη ζώνη κηπουρικής μου είναι ένας εξαιρετικός μήνας για να δοκιμάσετε να ριζοβολήσετε μοσχεύματα μαλακού ξύλου ή μίσχων από δέντρα. Τα δέντρα αναπτύσσονται γρήγορα και έχουν την τάση να ριζώνουν πιο εύκολα.

Βήμα-βήμα Πολλαπλασιασμός ροδακινιάς από μοσχεύματα

Νομίζω ότι είναι αυτονόητο ότι χρειάζεστε μια υγιή ροδακινιά, κατά προτίμηση με νέα ανάπτυξη, για να πάρετε τα μοσχεύματα σας. Εάν έχετε ένα δέντρο από το οποίο θα θέλατε να προσπαθήσετε να ριζώσετε μοσχεύματα, ακολουθήστε αυτά τα βήματα.

Τι θα χρειαστείτε για να ξεριζώσετε κλαδιά ροδακινιάς

  • Καθαρό, αποστειρωμένο δοχείο
  • Αποστειρωμένο χώμα γλάστρας
  • Πλαστική σακούλα
  • Rooting Hormone σε σκόνη
  • Καθαρά, αποστειρωμένα κλαδευτήρια χεριών
  • Καθαρό, αποστειρωμένο μαχαίρι, όπως ένα μαχαίρι X-acto
  • Μητρικό φυτό

Βήμα 1: Αποστειρώστε το δοχείο σας

Για να αποστειρώσετε τη γλάστρα σας και να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν μικροοργανισμοί πάνω της που μπορεί να προκαλέσουν αποτυχία των μοσχευμάτων σας, καθαρίστε τη γλάστρα με νερό. Φτιάξτε ένα διάλυμα από 9 μέρη νερού έως 1 μέρος χλωρίνης και αφού καθαρίσετε την κατσαρόλα από όλα τα υπολείμματα, μουλιάστε το στο διάλυμα χλωρίνης και νερού για 20 λεπτά. Αφαιρέστε το από το διάλυμα, ξεπλύνετε και στεγνώστε τον στον αέρα.

Βήμα 2: Πάρτε τα μοσχεύματα σας

Επιλέξτε μοσχεύματα που έχουν νέα ανάπτυξη και έχουν μήκος περίπου 4 έως 6 ίντσες. Κόψτε τα υπό γωνία, ακριβώς πάνω από ένα οζίδιο ή άρθρωση στο στέλεχος.

Βήμα 3: Διατηρήστε τα μοσχεύματα υγρά

Διατηρήστε τα μοσχεύματα υγρά μέχρι να μπορέσετε να τα φυτέψετε. Εδώ, έχω τυλίξει τα κομμένα στελέχη σε υγρή χαρτοπετσέτα μέχρι να μπορέσω να επιστρέψω στο γκαράζ (το οποίο είναι διπλάσιο ως το υπόστεγο μας για γλάστρες).

Βήμα 4: Προετοιμάστε τα στελέχη

Προετοιμάστε τους μίσχους για ριζοβολία κόβοντας όλα τα φύλλα που θα είναι κάτω από το επίπεδο του εδάφους. Πάρτε το μαχαίρι X-act και αφαιρέστε λίγο φλοιό από το κομμένο άκρο του στελέχους. Στη συνέχεια, κόψτε το άκρο υπό γωνία.

Βήμα 5: Βουτήξτε τα κομμένα στελέχη σε ορμόνη ριζοβολίας

Η ορμόνη ριζοβολίας, ή η σκόνη ριζοβολίας, ενθαρρύνει τα στελέχη να αναπτύξουν ρίζες. Είναι μια πούδρα διαθέσιμη στο διαδίκτυο ή σε κέντρα κήπου. Εδώ, ο σύζυγός μου απλώς βυθίζει τα στελέχη στο βάζο με τη σκόνη. Ένας καλύτερος τρόπος για να το κάνετε θα ήταν να βάλετε λίγη σκόνη σε ένα πιάτο ή σε μια χαρτοπετσέτα και να κυλήσετε το στέλεχος σε αυτό.

Βήμα 6: Τοποθετήστε τα στελέχη στο έδαφος

Κολλήστε τα στελέχη, κομμένα και καλυμμένα με σκόνη από την πλευρά προς τα κάτω, μέσα στη γλάστρα γεμάτη με αποστειρωμένο χώμα γλάστρας. Πάντα ριζώνουμε περισσότερα μοσχεύματα μαλακού ξύλου από όσα νομίζουμε ότι χρειαζόμαστε. Πάντα έχω ένα ή δύο να μην «πάρουν» και να πεθάνω. Εάν είστε αρκετά τυχεροί και έχετε περισσότερες από μία ρίζες, κάντε δώρο σε έναν φίλο.

Βήμα 7

Ποτίστε τα μοσχεύματα σας πολύ καλά και τοποθετήστε τη γλάστρα σε ένα δίσκο σε ένα ηλιόλουστο περβάζι. Στη συνέχεια, σύρετε μια πλαστική σακούλα κάτω από ολόκληρη τη γλάστρα, τραβήξτε την επάνω και πάνω από τα μοσχεύματα και κάντε την σε μια μικρή σκηνή. Θα διατηρήσει τα μοσχεύματα υγρά και υγρά μέχρι να ριζώσουν. Ανοίξτε τη σακούλα καθημερινά για να ελέγχετε και να ποτίζετε τα μοσχεύματα και να επιτρέπεται η κυκλοφορία του αέρα.

Πολλαπλασιασμός ροδακινιάς από μοσχεύματα μαλακού ξύλου…τα τελικά μοσχεύματα όλα έτοιμα για ριζοβολία!

Πώς ξέρετε εάν τα μοσχεύματα ροδακινιάς έχουν ριζώσει;

Μια ερώτηση που έχουν πολλοί άνθρωποι είναι: „Πώς ξέρετε αν τα μοσχεύματα ροδακινιάς έχουν ριζώσει;“

Θα ξέρετε ότι έχετε μια επιτυχώς ριζωμένη κοπή ροδακινιάς όταν δείτε νέα ανάπτυξη στο κόψιμο. Θα αρχίσουν να εμφανίζονται μικροσκοπικά φύλλα και το στέλεχος θα φαίνεται υγιές και ζωντανό.

Εάν η κοπή αποτύχει, θα το παρατηρήσετε επίσης. Τα φύλλα θα γίνουν όλα καφέ ή μαύρα και θα πέσουν. Το στέλεχος θα είναι εύθραυστο.

Τι να κάνετε με τα ριζωμένα μοσχεύματα

Ελπίζω να έχετε επιτυχία στον πολλαπλασιασμό της ροδακινιάς σας! Αν το κάνετε και τα μοσχεύματα σας ριζώσουν, το επόμενο βήμα σας είναι να μεταμοσχεύσετε κάθε ριζωμένο μοσχεύματα σε μια ξεχωριστή γλάστρα. Αυτό τους δίνει περισσότερο χρόνο να αναπτυχθούν και να αναπτύξουν ένα καλό ριζικό σύστημα.

Μπορείτε να μεταφυτεύσετε τα ριζωμένα μοσχεύματα στον κήπο το φθινόπωρο, φροντίζοντας τα φυτά να λαμβάνουν άφθονο νερό. Ή, αν μπορείτε, περιμένετε άλλο ένα χρόνο, και κρατήστε το φυτό να αναπτύσσεται σε εσωτερικούς χώρους και, στη συνέχεια, την επόμενη άνοιξη, μεταφυτέψτε το στον κήπο.

Η καλλιέργεια ροδακινιάς από μοσχεύματα απαιτεί χρόνο, αλλά τελικά αξίζει τον κόπο. Μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας στα μοσχεύματα αρκετές φορές μέχρι να πετύχετε, αλλά αυτή η μέθοδος με έχει εξυπηρετήσει καλά για πολλά χρόνια με άλλα φυτά και θα πρέπει να λειτουργεί καλά με τη ροδακινιά μου. Ας ελπίσουμε ότι θα είμαι σύντομα στον «παράδεισο» του Red Haven με περισσότερα υπέροχα δέντρα για να προσθέσω στον οπωρώνα εδώ στο Seven Oaks!

Προτεινόμενα Προϊόντα

Οι παρακάτω είναι σύνδεσμοι συνεργατών. Συμμετέχουμε στο Πρόγραμμα Συνεργατών της Amazon Services LLC, ένα πρόγραμμα διαφήμισης συνεργατών που έχει σχεδιαστεί για να μας παρέχει ένα μέσο για να κερδίζουμε χρεώσεις μέσω σύνδεσης στο Amazon.com και σε συνδεδεμένους ιστότοπους. Ευχαριστούμε πολύ που είστε μέρος του Home Garden Joy!