Πληθωρισμός – Πρόβλεψη των Νικητών » ΜΕΓΑΛΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΕΡΔΗ

Πληθωρισμός – Πρόβλεψη των Νικητών » ΜΕΓΑΛΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΕΡΔΗ

September 29, 2022 0 Von admin

Η πρόσφατη έκθεση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που ξεπέρασε το 6,2% προκάλεσε ρίγη φόβου για τον πληθωρισμό στην αγορά. Ωστόσο, αυτό το πληθωριστικό χτύπημα φαίνεται διαφορετικό από τον πληθωρισμό που παρατηρήθηκε στα πρόσφατα επεισόδια υψηλού πληθωρισμού. Η εξέταση αυτού θα μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε ποιοι είναι οι νικητές και οι χαμένοι της τρέχουσας απότομης αύξησης του πληθωρισμού.

Σε τι διαφέρει η τρέχουσα πληθωριστική αιχμή από άλλες πληθωριστικές αιχμές;

Αυτή η απότομη αύξηση του πληθωρισμού είναι ταχεία και σοβαρή

Περάσαμε από βασικά μηδενικό πληθωρισμό στο 6,2% ετήσιο πληθωρισμό, σύμφωνα με τον ΔΤΚ, σε λιγότερο από ένα χρόνο. Δείτε την ιστορία του πληθωρισμού από τον Β‘ Παγκόσμιο Πόλεμο στο παρακάτω γράφημα (στοιχεία από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ του Σεντ Λούις).

Μια μεταβολή του πληθωρισμού περίπου 6% είναι ισοδύναμη με τις αλλαγές που παρατηρήθηκαν τα χειρότερα χρόνια από τη δεκαετία του 1970. Βλέπουμε λοιπόν μια σοβαρή ΑΥΞΗΣΗ του πληθωρισμού. Η Federal Reserve έχει επικεντρωθεί λίγο πολύ στον έλεγχο του πληθωρισμού τα τελευταία 30-40 χρόνια. Τώρα, έχει τη μεγαλύτερη αύξηση από τη δεκαετία του 1970.

ΕγώΟ πληθωρισμός αυξάνεται και η ανεργία μειώνεται

Σε κάθε μακροοικονομική τάξη που διδάσκονταν πριν από το 2020, κάποιος άκουγε ότι ο πληθωρισμός και η ανεργία συσχετίστηκαν μυστηριωδώς, όπως σημειώθηκε εμπειρικά. Αυτή είναι φυσικά η περίφημη καμπύλη Phillips, η οποία λέει ότι ο πληθωρισμός στους μισθούς σχετίζεται αντιστρόφως με την ανεργία. Θεωρητικά είναι λογικό. Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ είχαν περιόδους σχετικά υψηλής ανεργίας και υψηλού πληθωρισμού τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, γεγονός που υποδηλώνει ότι μια οικονομία μπορεί να έχει υψηλές τιμές και υψηλή ανεργία (ίσως για λόγους νομισματικής πολιτικής και επιπτώσεις στις κοινωνικές δαπάνες).

Με την πτώση της ανεργίας, θα υποδηλώσει ότι οι εργοδότες θα πρέπει να αυξήσουν τους μισθούς ακόμη περισσότερο για να προσελκύσουν εργαζόμενους, οδηγώντας σε υψηλότερες τιμές εργασίας και υψηλότερες τιμές προϊόντων, που είναι το σύμπτωμα του πληθωρισμού.

Όλοι βλέπουμε την έλλειψη εργαζομένων σχεδόν σε κάθε τομέα. Τώρα σκεφτείτε ότι όλοι αυτοί οι τομείς θα πληρώσουν περισσότερα για την εργασία και θα πουλήσουν πράγματα σε υψηλότερη τιμή. Επιπλέον, έχουμε δεδομένα που δείχνουν ότι πάνω από 2 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν συνταξιοδοτηθεί πρόωρα μετά τον COVID. Η αγορά εργασίας θα είναι ανταγωνιστική για κάποιο χρονικό διάστημα.

Ποιος μπορεί να ωφεληθεί από αυτό;

1. Επιχειρήσεις που δεν μπορούν να κλιμακώσουν τα έσοδα χωρίς πρόσθετο εργατικό δυναμικό: Σκεφτείτε μια επιχείρηση που μπορεί να αυξήσει τα έσοδα χωρίς αυξανόμενο εργατικό δυναμικό. Αυτό είναι δύσκολο για πολλές εταιρείες παροχής υπηρεσιών, επειδή οι υπηρεσίες κλιμακώνονται άμεσα με εργατικό δυναμικό. Όμως, το λογισμικό, η τεχνολογία, πολλές εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου μπορούν να κλιμακώσουν τα έσοδα χωρίς την ίδια κλίμακα στις δαπάνες εργασίας. Αυτό θα αποδειχθεί ανοδικό για εταιρείες όπως η Amazon, η Microsoft, το Facebook, η Salesforce και άλλες παρόμοιες. Κάποια, αλλά όχι όλη η κατασκευή. Εάν μια επιχείρηση μπορεί να κάνει περισσότερα χωρίς να προσθέσει νέους εργαζομένους, αυτό είναι νικητής. Είναι σχεδόν αδύνατο όταν πρέπει να μετακινήσετε ή να αγγίξετε οτιδήποτε. Η ψηφιακή εργασία μπορεί να κλιμακωθεί. Φυσική εργασία – όχι τόσο πολύ.

2. Πάροχοι χαμηλού κόστους: Σκεφτείτε τις εταιρείες που έχουν διακριτά πλεονεκτήματα τιμολόγησης. Σε μια οικονομία με αυξανόμενες τιμές, είναι λογικό για τους πελάτες να ψωνίζουν για προσφορές. Αυτό εξαρτάται από το προϊόν. Όλοι θα χρειαστούμε τροφή, ενέργεια και φροντίδα υγείας. Οι ηγέτες τιμών σε αυτές τις κατηγορίες είναι τοποθετημένοι ώστε να μην εκτελούν τουλάχιστον τις κατηγορίες τους. Παρόλο που τα εστιατόρια γρήγορης εξυπηρέτησης θα παλέψουν για εργατικό δυναμικό, αναμένω ότι θα τα πάνε καλά καθώς περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να κάνουν οικονομία στις αγορές φαγητού και γευμάτων.

3. Δημιουργοί αποπληθωρισμού: Ένα ειδικό είδος παρόχου χαμηλού κόστους είναι αυτό που αποκαλώ κατασκευαστής αποπληθωρισμού. Έχουν καινοτομία, τεχνολογία ή άλλα πλεονεκτήματα που τους επιτρέπουν να μειώσουν δραματικά το κόστος παροχής ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας. Σκέφτομαι την ψηφιακή αναστάτωση σε αυτόν τον τομέα. Το Netflix το έκανε αυτό για να παρακολουθήσει μια ταινία. Τα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, γενικά, έχουν σκοτώσει εφημερίδες, περιοδικά και πλήθος άλλων δημοσιεύσεων. Ο καταναλωτής εξακολουθεί να παίρνει το προϊόν, αλλά η ψηφιακή μορφή είναι πολύ φθηνότερη. Θα μπορούσαμε να βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας τέτοιας ψηφιακής διαταραχής στην υγειονομική περίθαλψη; Όχι επίσκεψη σε γιατρό, απλώς χρησιμοποιήστε μια ψηφιακή συσκευή για να στείλετε στατιστικά στοιχεία σε μια τεχνητή νοημοσύνη για να παράσχετε μια αναφορά υγείας. Θα ήταν πολύ φθηνότερο. Αναμένετε μια μεγάλη επένδυση στους κατασκευαστές αποπληθωρισμού – εταιρείες που στρέφονται στον αυτοματισμό, στα περίπτερα αυτοεξυπηρέτησης, στις υπηρεσίες cloud, στην τεχνητή νοημοσύνη και σε άλλους βοηθούς αυτόματης λήψης αποφάσεων. Τέτοιες τεχνολογίες αφαιρούν μεγάλες ποσότητες εργασίας και μπορούν να μειώσουν δραματικά τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών, γεγονός που αποτελεί τεράστιο πλεονέκτημα για την απόκτηση μεριδίου αγοράς σε αυτήν την οικονομία. Και πάλι, η Amazon φαίνεται να είναι ένας μεγάλος νικητής εδώ. Στην πρόσφατη οικονομική έκθεσή τους, ανέφεραν μια τεράστια επένδυση σε τεχνολογίες που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη και τον έλεγχο του κόστους. Τα πλεονεκτήματα που θα επιφέρουν τέτοιες επενδύσεις θα αποδειχθούν ακόμη πιο πολύτιμα στην πληθωριστική οικονομία.

Ετοιμαστείτε για περισσότερες αγορές από τον εαυτό σας, περισσότερη επεξεργασία φυσικής γλώσσας, περισσότερους αλγόριθμους και λιγότερα άτομα στα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας.

Ο καθηγητής Walker παρέχει βασικές ομιλίες, παρουσιάσεις σεμιναρίων, προγράμματα κατάρτισης στελεχών και ενημερώσεις στελεχών.

Κάντε κλικ ΕΔΩ για να μάθετε περισσότερα για τις ομιλίες του, αναφορές από πελάτες, επιλογές για προσαρμοσμένες ομιλίες και προγράμματα και λεπτομέρειες σχετικά με τον προγραμματισμό ενός προγράμματος για τον οργανισμό σας.

Σχετικά με τον Russell Walker, Ph.D.

Ο καθηγητής Russell Walker βοηθά τις εταιρείες να αναπτύξουν στρατηγικές για τη διαχείριση του κινδύνου και την αξιοποίηση της αξίας μέσω αναλυτικών στοιχείων και Big Data. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Μάρκετινγκ στο Foster School of Business του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον. Έχει συνεργαστεί με πολλούς κορυφαίους αναλυτικούς οργανισμούς μέσω του Analytics Consulting Lab, μιας βιωματικής τάξης που ίδρυσε και ηγείται στη Foster.

Μπορείτε να τον βρείτε στο russellwalkerphd.com

Αλγόριθμος, Amazon, Analytics, Τεχνητή Νοημοσύνη, Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, Covid, CPI, Ψηφιακή, Ψηφιακή Οικονομία, Οικονομική Ανάπτυξη, Οικονομικές Επιστήμες, Οικονομικά, Προτεινόμενα, Ανάπτυξη, Πληθωρισμός, Εργασία, Microsoft, Καμπύλη Phillips, Ανεργία, Οικονομία ΗΠΑ, μισθοί

Του Russell Walker, Ph.D.Ο Russell Walker βοηθά τις εταιρείες να αναπτύξουν στρατηγικές για τη διαχείριση του κινδύνου και την αξιοποίηση της αξίας μέσω αναλυτικών στοιχείων και μεγάλων δεδομένων. Έχει κάνει νέα έρευνα στη δημιουργία εσόδων από δεδομένα και την ψηφιακή διακοπή και συμβουλεύει κορυφαίες εταιρείες σε αυτά τα θέματα. Ως Διευθυντής Βιωματικής Μάθησης στο Analytics και Αναπληρωτής Καθηγητής Διδασκαλίας Μάρκετινγκ και Διεθνών Επιχειρήσεων στο Foster School of Business, στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, ο Δρ. Walker είναι ακαδημαϊκός ηγέτης σκέψης στα αναλυτικά. Ο Russell Walker έχει αναπτύξει και διδάξει κορυφαία προγράμματα στελεχών για Big Data και Analytics, Strategic Data-Driven Marketing, Enterprise Risk, Operational Risk και Global Leadership. Πριν μετακομίσει στο Seattle and the Foster School, ο Dr. Walker ήταν Κλινικός Καθηγητής στο Kellogg School of Management του Northwestern University, όπου ίδρυσε και δίδαξε πολλά δημοφιλή μαθήματα ανάλυσης και διαχείρισης κινδύνου. Είναι ο συγγραφέας του βιβλίου From Big Data to Big Profits: Success with Data and Analytics (Oxford University Press, 2015) που εξετάζει τις στρατηγικές δημιουργίας εσόδων από δεδομένα και την ανάπτυξη επιχειρηματικών μοντέλων με επίκεντρο τα δεδομένα στη νέα ψηφιακή οικονομία. Είναι επίσης συγγραφέας του βραβευμένου κειμένου Winning with Risk Management (World Scientific Publishing, 2013), το οποίο εξετάζει τις αρχές και την πρακτική της διαχείρισης κινδύνου ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ο Δρ Walker συμβουλεύεται εταιρείες σχετικά με τα θέματα Big Data και Analytics, Δημιουργία εσόδων δεδομένων, Διαχείριση Κινδύνων και Επιχειρηματική Στρατηγική. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Russell Walker στη διεύθυνση: [email protected] @RussWalker1776 russellwalkerphd.com