Μπορείτε να καλλιεργήσετε μια λεμονιά από έναν σπόρο;

Μπορείτε να καλλιεργήσετε μια λεμονιά από έναν σπόρο;

Dezember 2, 2022 0 Von admin

Αν έχετε αναρωτηθεί ποτέ μπορείτε να καλλιεργήσετε μια λεμονιά από σπόρους, η απάντηση είναι ναι, μπορείτε. Αλλά χρειάζεται υπομονή και χρόνο για να πείσει το δέντρο να παράγει καρπούς. Εν τω μεταξύ, θα πρέπει να φροντίσετε ένα δέντρο που θέλει να μεγαλώσει σε έξι, επτά ή περισσότερα πόδια ύψος.

Εδώ είναι η ιστορία της λεμονιάς μου…που σήμερα έβγαλε το πρώτο της λεμόνι.

Το πρώτο μας μωρό λεμόνι!

The History of My Lemon Tree

Οι μακροχρόνιοι αναγνώστες του Home Garden Joy θα αναγνωρίσουν τη λεμονιά σε αυτές τις εικόνες. Το μεγάλωσα από έναν σπόρο από ένα απλό παλιό λεμόνι που αγοράστηκε στην τοπική Walmart. Ήθελα απλώς να δω αν θα μπορούσα να το μεγαλώσω σε δέντρο.

Και μεγάλωσε το έκανε! Αυτό το μικροσκοπικό σπορόφυτο έχει μεγαλώσει σε ένα δέντρο ύψους έξι ποδιών που το κουβαλάμε μέσα και έξω από το σπίτι κάθε φθινόπωρο και άνοιξη. Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται δίπλα σε ένα ηλιόλουστο νότιο παράθυρο του σπιτιού.

Η ιστορία της λεμονιάς μας

Σημειώσεις για την καλλιέργεια μιας λεμονιάς από σπόρους σε εσωτερικούς χώρους

Εδώ είναι οι συμβουλές μου για να καλλιεργήσετε τη δική σας λεμονιά από σπόρους.

  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα φωτεινό, ηλιόλουστο, ζεστό παράθυρο με νότιο προσανατολισμό για τους σπόρους σας.
  • Φυτέψτε σπόρους από λεμόνι σε μια μικρή γλάστρα με καλό χώμα γλάστρας. Διατηρήστε το υγρό. Έβαλα μια πλαστική σακούλα πάνω από το δοχείο για να φτιάξω ένα μίνι θερμοκήπιο μέχρι να φυτρώσει ο σπόρος. Έπειτα, αφαίρεσα τη σακούλα και απλώς πότισα το δενδρύλλιο ως συνήθως.
  • Μόλις το δέντρο μεγαλώσει, θα πρέπει να συνεχίσετε να αυξάνετε το μέγεθος της γλάστρας του για να χωρέσουν τις ρίζες. Θα πρέπει να ξαναφυτέψετε το δέντρο σε μεγαλύτερες γλάστρες. Βεβαιωθείτε ότι οι γλάστρες έχουν καλές τρύπες αποστράγγισης και βάζετε ένα ταψί ή ένα πιάτο από κάτω για να πιάσουν τα σταλαγματιά.
  • Μεταφέρουμε τη λεμονιά μας έξω το καλοκαίρι. Περιμένουμε μέχρι να περάσει η ημερομηνία χωρίς παγετό και οι νυχτερινές θερμοκρασίες είναι γύρω στους 50-60. Στη συνέχεια, το κρατάμε σε ένα ηλιόλουστο κατάστρωμα που έχει ηλιοφάνεια όλη την ημέρα. Το ποτίζουμε καθημερινά το καλοκαίρι.
  • Το φθινόπωρο, μεταφέρουμε το δέντρο στη γλάστρα του πίσω στο σπίτι και το κρατάμε σε ένα ζεστό δωμάτιο που βλέπει νότια.
  • Οι λεμονιές έχουν αγκάθια – οπότε να είστε προσεκτικοί όταν τις μετακινείτε. Θα γρατσουνιστείτε! Είναι μεγάλα αγκάθια!
  • Οι λεμονιές θα ρίξουν τα φύλλα τους το χειμώνα. Αυτό είναι φυσιολογικό. Να είστε προετοιμασμένοι, είναι λίγο ακατάστατο.
  • Έχουμε κλαδέψει τη λεμονιά μας για να την κρατήσουμε πιο κοντή (ώστε να την χωρέσουμε μέσα από τις πόρτες του σπιτιού όταν την μετακινούμε μέσα και έξω) αλλά και για να τη διαμορφώσουμε.

Δεν είδαμε ποτέ τα άνθη στη λεμονιά, αλλά κατά κάποιο τρόπο, κατάφερε όχι μόνο να ανθίσει αλλά και να επικονιάσει. Οι λεμονιές είναι αυτογονιμοποιούμενες, επομένως το δέντρο πρέπει να έχει βγάλει γύρη και να έχει καταφέρει να την τινάξει στο σωστό μέρος.

Το λεμόνι μας δεν έχει ωριμάσει ακόμα, αλλά ανυπομονώ να το δοκιμάσω μόλις κιτρινίσει. Στο μεταξύ, απολαμβάνω να επισκέπτομαι το δέντρο μας. Είναι σαν μέλος της οικογένειας τώρα.