Καλλιέργεια φυτών φράουλας – Χαρά στον κήπο του σπιτιού

Καλλιέργεια φυτών φράουλας – Χαρά στον κήπο του σπιτιού

November 30, 2022 0 Von admin

Η καλλιέργεια φυτών φράουλας είναι μια από τις αγαπημένες μου κηπουρικές περιπέτειες. Μόλις αναπτυχθούν, τα φυτά φράουλας παράγουν άφθονο καρπό φράουλας. Ξεπεράστε τα πουλιά και έχετε τη δική σας προσωπική προμήθεια φρούτων για αρκετές εβδομάδες ή μπορείτε να φτιάξετε μια συνταγή μαρμελάδας φράουλας που έχει γεύση σαν μια έκρηξη καλοκαιριού.

φράουλα που κρέμεται πάνω από την άκρη ενός υπερυψωμένου κρεβατιού

Για να καλλιεργήσετε υγιή φυτά φράουλας που παράγουν άφθονους καρπούς φράουλας, θα πρέπει να κατανοήσετε τα φυτά και τους κύκλους ζωής τους. Όπως συμβαίνει με όλα τα φυτά, μόλις καταλάβετε λίγο πώς μεγαλώνουν, θα καταλάβετε τι χρειάζονται για να ευδοκιμήσουν. Χαρούμενα, υγιή φυτά φράουλας παράγουν άφθονο καρπό – που είναι υπέροχο για εσάς και τον κήπο σας.

Προφίλ φυτού: Φράουλες

  • Πλήρες ηλιακό φως: 8 ώρες την ημέρα ή περισσότερο
  • Πλούσιο, καλά στραγγιζόμενο έδαφος με pH 5,8 – 6,2
  • Άφθονο κομπόστ στο έδαφος
  • Τους αρέσει ελαφρώς υγρό χώμα, οπότε να είστε έτοιμοι να τα ποτίσετε
  • Μάλταρα αργά το φθινόπωρο για να αποφευχθεί η ζημιά από το κρύο
  • Αφαιρέστε το σάπια φύλλα στις αρχές της άνοιξης
  • Αφήστε χώρο μεταξύ των φυτών για τους δρομείς να παράγουν θυγατρικά φυτά και αυξήστε το έμπλαστρο

Πώς να καλλιεργήσετε φράουλες

Φυτέψτε κορώνες φράουλας ή φυτά εκκίνησης στις αρχές της άνοιξης. Αν και μπορείτε να δείτε σπόρους στα ίδια τα μούρα, συνήθως δεν καλλιεργούνται από σπόρους. Οι κορώνες φράουλας πωλούνται συνήθως σε κουτιά κατά τη διάρκεια του χειμώνα και νωρίς την άνοιξη στα περισσότερα καταστήματα σπιτιού και κήπου.

Φύτευση στεφάνων φράουλας

Για να φυτέψετε κορώνες φράουλας, φυτέψτε το στέμμα σε μια ρηχή τρύπα με το επάνω μέρος να προεξέχει. Μην τα φυτέψετε πολύ βαθιά γιατί θα σαπίσουν.

Μια ευκολότερη μέθοδος καλλιέργειας φράουλας είναι να περιμένετε λίγο ακόμα μέχρι να φτάσουν τα φυτά στα κέντρα κήπου. Αγοράζω τουλάχιστον έξι κάθε χρόνο και τα βγάζω στον κήπο μόλις τα αγοράσω τον Απρίλιο.

Κύκλος ζωής φράουλας

Οι φράουλες αρχίζουν να ξυπνούν μόλις η θερμοκρασία του εδάφους φτάσει περίπου τους 50 βαθμούς. Μόλις μεγαλώσουν βγάζουν άνθη, τα οποία μετά την επικονίαση γίνονται φράουλα. Χρειάζονται μόνο λίγες μέρες για να ωριμάσει πλήρως μια φράουλα. Δεν ωριμάζουν μετά το μάζεμα, γι‘ αυτό μην τα μαζέψετε λευκά και ελπίζετε να ωριμάσουν και να γίνουν κόκκινα αργότερα.

Αφού καρποφορήσουν, οι φράουλες βγάζουν μακριά μίσχους που ονομάζονται δρομείς. Κατά μήκος του δρομέα και στην άκρη, σχηματίζεται ένα νέο φυτό. Το θυγατρικό φυτό στο τέλος του δρομέα βάζει ρίζες και μεγαλώνει σε ένα νέο φυτό, αυξάνοντας το έμπλαστρο φράουλας.

καλλιέργεια φράουλας

Φροντίδα φυτών φράουλας

Οι φράουλες απαιτούν πλήρες ηλιακό φως και πλούσιο, αργιλώδες έδαφος. Προσθέστε άφθονο λίπασμα στο έδαφος πριν από τη φύτευση. Ντύνω το μπάλωμα μου με επιπλέον λίπασμα και χώμα μανιταριών, ένα υποπροϊόν της βιομηχανίας μανιταριών που πωλείται ως κομπόστ, στις αρχές της άνοιξης αφού αφαιρέσω το σάπια φύλλα.

Το να στραγγίζετε τις φράουλες πριν μπει ο χειμώνας είναι πολύ σημαντικό. Το άχυρο πεύκου, οι καστανές βελόνες που πέφτουν από τα πεύκα, είναι η πιο εύκολη και στην περίπτωσή μου δωρεάν μέθοδος για σάπια φύλλα. Ζω σε ένα αγρόκτημα πεύκων, οπότε το σηκώνω από την άκρη του δάσους και το απλώνω πάνω από το μπάλωμα φράουλας μου στα τέλη του φθινοπώρου πριν από τον πρώτο σκληρό παγετό. Το σάπια φύλλα εμποδίζει τα φυτά της φράουλας να ανυψωθούν ή να σπρώξουν έξω από το έδαφος.

Τύποι Φράουλες

Οι φράουλες έρχονται σε πολλά διαφορετικά είδη. Οι ποικιλίες που φέρουν τον Ιούνιο είναι όπως υποδηλώνει το όνομα φυτά που γεννούν στα μέσα έως τα τέλη της άνοιξης – Ιούνιο σε ορισμένα μέρη της χώρας, Μάιο όπου ζω στη Βιρτζίνια. Τα φυτά που φέρουν τον Ιούνιο παρέχουν τις μεγάλες φράουλες που βλέπετε στα καταστήματα, αν και οι εγχώριες σπάνια αποκτούν τα ίδια τεράστια μεγέθη που βρίσκονται στα σούπερ μάρκετ.

Οι αειφόρες φράουλες παράγουν μια μεγάλη καλλιέργεια την άνοιξη και μια δεύτερη το φθινόπωρο. Τα μούρα έχουν εξίσου γλυκιά γεύση, αλλά τείνουν να είναι μικρότερα από τα είδη που φέρουν τον Ιούνιο. Υπάρχουν επίσης οι αλπικές φράουλες, που είναι οι πιο μικρές, και οι άγριες φράουλες.

Για μια πλήρη λίστα με ποικιλίες φράουλας, επισκεφθείτε αυτό οδηγός για φράουλες.

Καλλιέργεια φυτών φράουλας: Περισσότεροι πόροι

Καλλιεργώ φυτά φράουλας για πάνω από 10 χρόνια τώρα και μου αρέσει κάθε λεπτό της. Τώρα φτιάχνω σπιτική μαρμελάδα φράουλα, μια απόλαυση που περιμένει η οικογένειά μου κάθε χρόνο.

Strawberry Gardening Resources

Ακολουθούν περισσότερα άρθρα που έχω γράψει στο Home Garden Joy σχετικά με την καλλιέργεια φυτών φράουλας:

Συνταγές με φράουλα

ΑποθηκεύσετεΑποθηκεύσετε

Αυτή η ανάρτηση γράφτηκε αρχικά τον Ιούνιο του 2018 και ενημερώθηκε στις 31 Μαΐου 2022 με νέο περιεχόμενο, νέες εικόνες και καλύτερες πληροφορίες. SaveSave