Δεξαμενές αποθεμάτων Kakao καθώς η διαμάχη αυξάνεται στη Νότια Κορέα

Δεξαμενές αποθεμάτων Kakao καθώς η διαμάχη αυξάνεται στη Νότια Κορέα

März 16, 2023 0 Von admin

Ο κολοσσός του διαδικτύου της Νότιας Κορέας Kakao είδε την τιμή της μετοχής του να υποχωρεί στο χαμηλότερο σημείο του σχεδόν ενός έτους, καθώς φήμες διαφθοράς περιβάλλουν τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της θυγατρικής της fintech KakaoBank. Όλες οι θυγατρικές της Kakao στην αγορά KOSPI ένιωσαν τον πόνο κατά τη διάρκεια μιας ιδιαίτερα βίαιης ημέρας διαπραγμάτευσης.

Η μετοχή της Kakao Corp. υποχώρησε την Τετάρτη έως και 5,1% στα 90.000 won, το χαμηλότερο σημείο από τον Μάρτιο του 2021. Αυτό οδηγεί τη φετινή πτώση της εταιρείας σε περισσότερο από 20%, με συνολικά 25 δισεκατομμύρια δολάρια να έχουν εξαφανιστεί από την αγοραία αξία της από τον Δεκέμβριο .

Η κρίση του Kakao προέκυψε με την είδηση ​​ότι η αστυνομία της Νότιας Κορέας ξεκίνησε έρευνα για τον ιδρυτή και πρόεδρο της Kakao, Brian Kim. Οι ισχυρισμοί που εγείρονται από την ομάδα πολιτών Speculative Capital Monitoring Center ισχυρίζονται ότι η Kim απέφυγε φόρους αξίας 886 δισ. γουόν (743 εκατ. δολάρια) κατά τη συγχώνευση του 2014 της Kakao και του γίγαντα ιστού Daum.

Ο Kakao απέρριψε τους ισχυρισμούς ως «αβάσιμους», σύμφωνα με Bloomberg.

Την Τετάρτη αποκαλύφθηκε επίσης ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της KakaoBank, Yoon Ho-young, απώλεσε ένα σημαντικό μέρος των μετοχών του στην αμφισβητία της neobank για ένα γρήγορο κέρδος το τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Ο διευθύνων σύμβουλος άσκησε το δικαίωμα προαίρεσης αγοράς μετοχών για να πουλήσει «δεκάδες χιλιάδες» από τις 260.000 μετοχές που κατέχει στην KakaoBank, σύμφωνα με The Korea Times. Ο Yoon εντάσσεται σε οκτώ στελέχη από το KakaoPay, τον επιχειρηματικό κλάδο πληρωμών κινητής τηλεφωνίας της Kakao, που πούλησαν συνολικά 440.933 μετοχές της εταιρείας στις 10 Δεκεμβρίου. Τα στελέχη συγκέντρωσαν ένα συνδυασμένο κέρδος περίπου 90 δισ. γουόν (75 εκατ. $).

Οι μετοχές της KakaoBank Corp. υποχώρησαν κατά 3,46% στο κλείσιμο των 41.800 γουόν, το χαμηλότερο επίπεδό της από τότε που έκανε το ντεμπούτο της στην αγορά KOSPI τον Αύγουστο του 2021. Ο τραπεζικός ανταγωνιστής, ο οποίος είχε επιμείνει τον Ιούλιο ότι η δημόσια εγγραφή της δεν ήταν «υπερτιμημένη», υπέφερε μαζί με όλες τις θυγατρικές της Kakao υπό το φως των ειδήσεων της έρευνας για την Kim.

Το KakaoPay έφτασε επίσης στο χαμηλότερο επίπεδο διαπραγμάτευσης την Τετάρτη, υποχωρώντας κατά 4,48% σε τιμή κλεισίματος 128.000 γουόν. Σε ένα πρωτοφανές γεγονός, την ίδια μέρα είδε το 10% του προσωπικού της KakaoPay Securities παραιτηθεί επιτόπου ταυτόχρονα.

Η KakaoGames έχασε εν τω μεταξύ το 3,6% της τιμής διαπραγμάτευσης.

Αυτά τα γεγονότα υποδηλώνουν ένα συννεφιασμένο 2022 για το Kakao, το οποίο, μαζί με τον γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου Coupang, είναι ένας από τους κορυφαίους διαταράκτες σε ένα τοπίο μακροχρόνιων ομίλων chaebol στη Νότια Κορέα.

Η Kakao Corp. ιδρύθηκε το 1995 και ανήκει στη Νότια Κορέα ένατη μεγαλύτερη εταιρεία στο χρηματιστήριο, με κεφαλαιοποίηση 35,3 δισ. $ σύμφωνα με τα στοιχεία της GlobalData. Τα συνολικά έσοδά της το 2020 ήταν 3,526 εκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 35,40% σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό έτος.