Βρέχει γάτες και σκύλους – μια εισαγωγή στα σύγχρονα αγγλικά
Oktober 7, 2020Μια σύντομη ιστορία της αγγλικής γλώσσας
Αν και τα σημερινά αγγλικά έχουν πολλά κοινά με τις ρομανικές γλώσσες, οι οποίες εξελίχθηκαν από τα λατινικά, αυτό δεν συνέβαινε πάντα.
Όπως οι περισσότερες γλώσσες, τα Αγγλικά έχουν εξελιχθεί καθώς μεταφέρονται από γενιά σε γενιά. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό οδήγησε σε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο γράφονται και προφέρονται οι λέξεις.

Ένα παράδειγμα μιας από αυτές τις δραματικές αλλαγές ήρθε με την άφιξη των Νορμανδών στην Αγγλία το 1066.
Όταν οι γαλλόφωνοι Νορμανδοί κατέκτησαν την Αγγλία το 1066, έφεραν τη γλώσσα τους μαζί τους, προσθέτοντας πολλές γαλλικές και λατινικές λέξεις στην υπάρχουσα αγγλική γλώσσα. Πριν από αυτό, η γλώσσα ήταν γνωστή ως «παλαιά αγγλικά».
Τα παλιά αγγλικά ανήκουν στην γερμανική οικογένεια γλωσσών και εισήχθησαν για πρώτη φορά στις Βρετανικές Νήσους μεταξύ 400-600 μ.Χ. από τους Άγκλες, τους Σάξονες και τους Γιούτες, οι οποίοι συλλογικά περιγράφονταν ως Αγγλοσάξονες.

Επιπλέον, οι εισβολές των Βίκινγκ μεταξύ 700-1200 μ.Χ. εισήγαγαν και κάποια Παλαιά Σκανδιναβικά στο μείγμα!
Όπως μπορείτε πιθανώς να δείτε, κατά τη διάρκεια της ιστορίας, η αγγλική γλώσσα έχει αλλάξει δραματικά, επομένως για να μάθουμε από πού προέρχονται ορισμένες αγγλικές λέξεις πρέπει να αντιστρέψουμε αυτές τις αλλαγές, ώστε να μπορέσουμε να εντοπίσουμε τις λέξεις πίσω στις ρίζες τους.
Για παράδειγμα, η λέξη «κάλεσμα» μπορεί να έχει τις ρίζες της στο σκανδιναβικό «kalla», που σημαίνει να κλαίω δυνατά.
Αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές αγγλικές λέξεις που έχουν σκανδιναβικές ρίζες, αλλά υπάρχουν ακόμη περισσότερες λέξεις που έχουν λατινικές ή ελληνικές ρίζες. Στην πραγματικότητα, πάνω από το 60% όλων των αγγλικών λέξεων έχουν λατινική ή ελληνική προέλευση.
Υπάρχουν πολλές πληροφορίες για τη γλώσσα διαθέσιμες στο πανεπιστήμιο όταν επιλέγετε να σπουδάσετε εκεί, αλλά προς το παρόν ας περάσουμε σε μερικές από τις λιγότερο γνωστές ιδιορρυθμίες της αγγλικής γλώσσας!
Συνομιλίες – τι είναι και γιατί είναι ο «Μπομπ θείος μου»;
Εάν έχετε σπουδάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και αρκετό καιρό ή θα φτάσετε σύντομα, κάποια στιγμή είναι πιθανό να ακούσετε την έκφραση «Ο Μπομπ είναι ο θείος σας». Μα γιατί? Γιατί ο Μπομπ είναι θείος μου;

Λοιπόν, η ιστορία αυτής της φράσης χρονολογείται από το 1887, όταν ο Βρετανός πρωθυπουργός, Robert Gascoyne-Cecil, διόρισε τον ανιψιό του στην πολύ σημαντική θέση του Υπουργού για την Ιρλανδία.
Στην αγγλική γλώσσα, το όνομα Robert συχνά συντομεύεται σε Bob, έτσι πολλοί άνθρωποι σκέφτηκαν „καλά πρέπει να είναι εύκολο να βρεις μια σημαντική δουλειά αν ο Bob είναι θείος σου!“
Από αυτό το σημείο και μετά, η φράση «Ο Μπομπ είναι ο θείος σου» έχει χρησιμοποιηθεί για να ανακοινώσει την ολοκλήρωση μιας απλής εργασίας. Για παράδειγμα: „το τραπέζι ήταν σπασμένο, οπότε χρησιμοποίησα λίγη κόλλα και ο Μπομπ είναι ο θείος σου – διορθώθηκε!“
Υπάρχουν πολλές περίεργες φράσεις όπως αυτή που μπορεί να συναντήσετε σε αγγλόφωνες χώρες και αν δεν είστε βέβαιοι τι σημαίνει κάτι – ρωτήστε!
Μερικά ακόμη παραδείγματα αστείων φράσεων όπως αυτή περιλαμβάνουν:

- «Τα γόνατα της μέλισσας» – σημαίνει «το απόλυτο καλύτερο». π.χ. „Ουάου, η φοιτητική υποστήριξη του INTO είναι πραγματικά τα γόνατα της μέλισσας!“
- Αυτή η φράση έγινε δημοφιλής τη δεκαετία του 1920 στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν άρχισαν να χρησιμοποιούνται φράσεις όπως «τα γόνατα της μέλισσας» και «τα μουστάκια της γάτας» αντί για λέξεις όπως «cool» ή «υπέροχο».

- ‚Έξω βρέχει γάτες και σκυλιά!‘ – αυτό σημαίνει απλώς «βρέχει πολύ δυνατά έξω» και στην πραγματικότητα δεν έχει να κάνει ούτε με γάτες ούτε με σκύλους.
- Η προέλευση αυτής της φράσης αμφισβητείται και υπάρχουν πολλές θεωρίες για το πώς χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τη βροχή. Είναι σίγουρα μια περίεργη έκφραση, όμως!

- „Θα σου δώσω ένα κουδούνι“ – δηλαδή θα καλέσω το τηλέφωνό σας. π.χ. «Θα σου δώσω ένα κουδούνι αργότερα όταν τελειώσω το μάθημα».
- Αυτή η φράση αναφέρεται στο παλιό στυλ του τηλεφώνου που χτυπούσε ένα δυνατό κουδούνι όταν λαμβανόταν ένα τηλεφώνημα.

- «Τα κομματάκια!» – σημαίνει να είσαι πολύ χαρούμενος με ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. π.χ. «Τα πήγα πολύ καλά στις εξετάσεις μου, παρόλο που ήμουν λίγο νευρικός. Είμαι ενθουσιασμένος με τον γενικό μου βαθμό!».

- ‚Γεματο ΦΑΣΟΛΙΑ‘ – σημαίνει να έχεις πολλή ενέργεια. π.χ. „Είμαι γεμάτος φασόλια σήμερα το πρωί, νιώθω ότι θα μπορούσα να τρέξω έναν μαραθώνιο!“
- Η προέλευση αυτής της φράσης χρονολογείται από το 1800, όταν τα φασόλια χρησιμοποιούνταν για τη διατροφή των αλόγων. Ένα άλογο που είχε φάει πολλά φασόλια ήταν συχνά ζωηρό και ενεργητικό.

- ‚Έχω ξεσπάσει‘ – παρόλο που η λέξη «εκσπλαχνισμένος» έχει άλλες έννοιες, μερικές φορές χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα αίσθημα απόλυτης απογοήτευσης. π.χ. „Η ποδοσφαιρική μου ομάδα δεν σκόραρε ούτε ένα γκολ χθες το βράδυ και είμαι εντελώς αποσβολωμένος.“
- Η εκσπλαχνία είναι η πράξη της αφαίρεσης του εσωτερικού του κάτι – είτε πρόκειται για ένα κτίριο είτε για ένα ψάρι. Αυτή η φράση χρησιμοποιεί τη λέξη gutted για να τονίσει το συναίσθημα ότι έχουν αφαιρεθεί τα πάντα από μέσα σου. απόλυτη απογοήτευση.

- ‚Γελάς;‘ – αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε «πρέπει να με κάνεις πλάκα» ή «δεν μπορείς να είσαι σοβαρός» – χρησιμοποιείται για να εκφράσει τη δυσπιστία.
Οι καθομιλουμένες μπορεί να είναι μεμονωμένες λέξεις ή ολόκληρες φράσεις και, αν και δεν είναι απαραίτητο να τις μάθετε όλες, είναι σίγουρα ενδιαφέρον να τις μάθετε και ίσως να διασκεδάσετε πολύ χρησιμοποιώντας τις μόνοι σας!
Στο INTO προσφέρουμε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα πορείας, καθώς και μαθήματα αγγλικών που θα σας προετοιμάσουν για το πτυχίο σας στο Ηνωμένο Βασίλειο ή τις ΗΠΑ.
Για να δείτε τις επιλογές σπουδών σας, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας.
Αν σας άρεσε να διαβάζετε αυτό το ιστολόγιο, ίσως σας αρέσει να το διαβάσετε Επεξηγούνται κοινές αγγλικές συντομογραφίες.
Ακολουθήστε μας και στείλτε μας ένα μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις: YouTube, Facebook, Ίνσταγκραμ και Κελάδημα!