Βιοποικιλότητα 101 – Γη911

Βιοποικιλότητα 101 – Γη911

Oktober 5, 2022 0 Von admin

Όταν ακούτε για καταστροφή οικοτόπων, χωροκατακτητικά είδη και εξαφανίσεις, αυτό που ακούτε είναι η απώλεια της βιοποικιλότητας. Και βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια άνευ προηγουμένου απώλεια της παγκόσμιας βιοποικιλότητας. Το 2019, ήταν 1 εκατομμύριο ζωικά και φυτικά είδη έχουν αναφερθεί να απειλείται με εξαφάνιση.

Βιοποικιλότητα

Η λέξη βιοποικιλότητα είναι ένας συνδυασμός των λέξεων βιολογικής και ποικιλότητας. Συνήθως, σημαίνει τον αριθμό των ειδών σε έναν βιότοπο. Αλλά μπορεί επίσης να περιγράψει τη γενετική μεταβλητότητα μέσα σε ένα είδος και την ποικιλότητα του οικοσυστήματος σε μια γεωγραφική περιοχή. Η βιοποικιλότητα ισχύει για συστήματα οποιουδήποτε μεγέθους, από ένα φλιτζάνι θαλασσινό νερό έως μια τοπική λεκάνη απορροής ή ολόκληρη τη βιόσφαιρα του πλανήτη Γη. Επινοήθηκε από τον οικολόγο Raymond Dasmann στο βιβλίο του το 1968 «Ένα διαφορετικό είδος χώρας», η λέξη βιοποικιλότητα δεν χρησιμοποιήθηκε ευρέως μέχρι τη δεκαετία του 1980, όταν οι άνθρωποι άρχισαν να καταλαβαίνουν πόσο σημαντική είναι η βιοποικιλότητα.

Η αξία της βιοποικιλότητας

Καθένας από τους διαφορετικούς τύπους οργανισμών που έχουν εξελιχθεί στον κόσμο έχει ένα εγγενές δικαίωμα ύπαρξης. Αλλά και η βιοποικιλότητα χρηστική αξία τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τα οικοσυστήματα. Σύμφωνα με τον ασφαλιστικό όμιλο Swiss Re, περισσότερα από το ήμισυ του παγκόσμιου ΑΕΠ – 41,7 τρισεκατομμύρια δολάρια – εξαρτώνται από τα λειτουργικά οικοσυστήματα. Τα οικοσυστήματα με μεγαλύτερη ποικιλομορφία έχουν γενικά μεγαλύτερη ικανότητα να παρέχουν τις υπηρεσίες του οικοσυστήματος όπως τροφή, καύσιμα, καταφύγιο, επικονίαση και έλεγχος παρασίτων, καθώς και κλιματικές υπηρεσίες όπως ρύθμιση θερμοκρασίας, καθαρισμός νερού και κύκλος θρεπτικών ουσιών. Η βιοποικιλότητα παίζει καθοριστικό ρόλο ρόλο στη σταθερότητα των οικοσυστημάτων με την πάροδο του χρόνου. Οι γενετικά διαφορετικοί πληθυσμοί είναι καλύτεροι ικανός να επιβιώσει καταστροφές όπως η κλιματική αλλαγή. Υπάρχουν αμέτρητες δυνατότητες για πρόσθετα οφέλη, όπως νέα φάρμακα, από είδη που δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί ή μελετηθεί.

Hotspots βιοποικιλότητας

Βασικές περιοχές σε όλο τον κόσμο περιέχουν μια εκπληκτική συγκέντρωση ειδών. Αυτοί οι 36 αναγνώρισαν εστίες βιοποικιλότητας αποτελούν το 2,5% της επιφάνειας της γης αλλά αντιπροσωπεύουν 35% των υπηρεσιών οικοσυστήματος από τις οποίες εξαρτώνται οι ευάλωτοι ανθρώπινοι πληθυσμοί.

Και ίσως επειδή είναι τόσο πλούσιοι βιολογικά, τείνουν να φιλοξενούν μερικούς από τους πιο πυκνούς ανθρώπινους πληθυσμούς στον κόσμο. Σπίτι με γύρω 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τις φτωχότερες στον κόσμο, αυτές οι περιοχές είναι επίσης μερικές από τις πιο ευάλωτες στον κόσμο. Ορισμένα hotspots έχουν ήδη χάσει το 95% της βλάστησής τους, αλλά οι ντόπιοι δεν είναι πάντα υπεύθυνοι. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, τα τελευταία 12.000 χρόνια, σχεδόν τα τρία τέταρτα των χερσαίων οικοσυστημάτων έχουν διαμορφωθεί από τον άνθρωπο σύμφωνα με τις παραδοσιακές χρήσεις γης που ενθαρρύνουν τη βιοποικιλότητα.

Αλλά σε hotspot Βόρνεο, για παράδειγμα, διεθνείς εταιρείες έχουν εξάγει ξυλεία, άνθρακα, καουτσούκ, πολύτιμα μέταλλα και ορυκτά από πρώην δασικές περιοχές. Ογκώδεις φυτείες φοινικέλαιου έχουν αντικαταστήσει περισσότερα δάση. Σε 40 χρόνια, αυτές οι δραστηριότητες κατέστρεψαν το 30% των δασών του Βόρνεο.

Τα δάση της βιοποικιλότητας καθαρίζονται και καίγονται για να ανοίξουν ο δρόμος για φυτείες φοινικέλαιου στη Νοτιοανατολική Ασία. Αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά παραδείγματα του πώς οι ανθρώπινες δραστηριότητες μπορούν να καταστρέψουν οικοσυστήματα που φιλοξενούν γενετικά διαφορετικά είδη.

Σύμβαση για τη Βιοποικιλότητα

Στη Σύνοδο Κορυφής για τη Γη του Ρίο το 1992, τα Ηνωμένα Έθνη παρουσίασαν το Σύμβαση για τη Βιοποικιλότητα, το οποίο υπέγραψαν 168 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Κάθε 10 χρόνια, οι κυβερνήσεις συμφωνούν σε νέους στόχους για την προστασία της βιοποικιλότητας. Πιο πρόσφατα, οι κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν να μειώσουν κατά το ήμισυ την απώλεια φυσικών οικοτόπων και να επεκτείνουν τα φυσικά αποθέματα στο 17% της παγκόσμιας έκτασης έως το 2020. κανένας από τους στόχους έχουν συναντηθεί. Αναμεταξύ συμμετέχοντα έθνη, μόνο το 5% περίπου πλησίασε, ενώ περίπου το 25% των χωρών δεν σημείωσε σημαντική πρόοδο. Ο επόμενος γύρος θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2022 στο COP15 στο Μόντρεαλ.

Αποκατάσταση της Βιοποικιλότητας

Το πρώιμο περιβαλλοντικό κίνημα επικεντρώθηκε στη διατήρηση του περιβάλλοντος, το οποίο είχε ως στόχο τη διατήρηση των οικοσυστημάτων εξαλείφοντας τις ανθρώπινες επιπτώσεις. Αυτή η άποψη χώριζε τεχνητά τους ανθρώπους από τη φύση. Υπό το πρίσμα της καταστροφής του περιβάλλοντος στο παρελθόν, η διατήρηση των εναπομεινάντων υγιών οικοσυστημάτων είναι ανεπαρκής για την προστασία της βιοποικιλότητας. Αποκατάσταση οικοτόπου είναι η διαδικασία ανάκτησης των λειτουργιών του οικοτόπου και του οικοσυστήματος με την αποκατάσταση των εδαφών και των υδάτων από τα οποία εξαρτώνται τα φυτά και τα ζώα. Όπως εξηγεί η Millie Kerr στο „Ο Γουάιλντερ», η αποκατάσταση των οικοτόπων δεν είναι πάντα αρκετή για την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας. Μερικές φορές η ακριβή και επικίνδυνη διαδικασία της επανεισαγωγής θεμέλιο ζωικά είδη (συχνά αλλά όχι πάντα»χαρισματική μεγαπανίδα”) είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση αυτοσυντηρούμενων, λειτουργικών οικοσυστημάτων.

Πώς μπορείτε να προστατέψετε τη βιοποικιλότητα

Εξαλείψτε τα φυτοφάρμακα από την αυλή σας για να βελτιώσετε τον βιότοπο για έντομα και πουλιά και αντικαταστήστε τη μονοκαλλιέργεια με γρασίδι με γρασίδι τριφυλλιού ή άλλες εναλλακτικές λύσεις για να δημιουργήσετε έναν βιότοπο άγριας ζωής στην πίσω αυλή. Εργαστείτε για την προστασία των μελισσών στην κοινότητά σας.

Ως καταναλωτής, η επιλογή σας να αγοράσετε τις αξίες σας μπορεί να κάνει τη διαφορά στην άλλη άκρη του κόσμου. Η κατανάλωση βοείου κρέατος ευθύνεται, άμεσα και έμμεσα, για την αποψίλωση των δασών στη Βραζιλία και οι φυτείες φοινικέλαιου καταστρέφουν τα τροπικά δάση σε όλο τον κόσμο. Υποστηρίξτε τοπικούς και βιολογικούς αγρότες και για προϊόντα όπως ο καφές που δεν καλλιεργούνται τοπικά, αναζητήστε πιστοποιήσεις όπως το Forest Stewardship Council ή το Rainforest Alliance.

Ως πολίτης, μπορείτε να το αφήσετε αιρετούς αντιπροσώπους και το αρμόδιους υπαλλήλους γνωρίζετε ότι αναμένετε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους βάσει της Σύμβασης για τη Βιοποικιλότητα. Μην ξεχνάτε να ψηφίζετε, ειδικά στις τοπικές εκλογές, που επηρεάζουν τις αποφάσεις χρήσης γης. Μάθετε ποια έργα αποκατάστασης οικοτόπων βρίσκονται σε εξέλιξη κοντά σας και υποστηρίξτε τα, οικονομικά ή εθελοντικά. Τα τοπικά πάρκα και οι χώροι πρασίνου επωφελούνται επίσης από πάρτι εθελοντικής εργασίας που απομακρύνουν τα χωροκατακτητικά φυτά και εγκαθιστούν αυτόχθονες.